Business & Finance Πέμπτη 18/02/2021, 13:41
ΕΠΙΤΟΚΙΑ

Σε στάση αναμονής η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας

Στο 15% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο

Σε στάση αναμονής η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας

Αμετάβλητο στο 17% διατηρήθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας.

Η απόφαση θεωρούταν αναμενόμενη από τους επενδυτές, καθώς ο νέος διοικητής, Νασί Αγκμπάλ, αναμένει την επίδραση της «γενναίας» αύξησης των επιτοκίων, η οποία συντελέστηκε τους προηγούμενους μήνες (από 10,25% σε 17%).

Τον Ιανουάριο, βέβαια, ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός επιταχύνθηκε περαιτέρω και διαμορφώθηκε στο 15% ως απόρροια της βαθιάς υποτίμησης της τουρκικής λίρας κατά τη διάρκεια του 2020.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην κορύφωση της νομισματικής κρίσης τον περασμένο Οκτώβριο, η ισοτιμία είχε εκτιναχθεί στα επίπεδα των 8,5 λιρών/δολάριο, το χειρότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Σήμερα, η ισοτιμία λίρας – δολαρίου έχει βελτιωθεί σε 6,933 λίρες/δολάριο, με το τουρκικό νόμισμα να καταγράφει ράλι 23% από τις αρχές του 2021 -η καλύτερη επίδοση ανάμεσα στα αναδυόμενα νομίσματα.

Αναμφίβολα, η επιστροφή στην «ορθόδοξη» νομισματική πολιτική, η οποία προβλέπει αυξήσεις επιτοκίων για την στήριξη του νομίσματος και την αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού, έχει ήδη αποδώσει καρπούς, δικαιώνοντας τον νέο διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Νασί Αγκμπάλ. 

Όμως, ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα, γεγονός το οποίο -σύμφωνα με την Morgan Stanley- δεν αποκλείει μια νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης έως τα τέλη Απριλίου.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News