Business & Finance Τετάρτη 17/02/2021, 16:20
DBRS

Πώς οι αντοχές της ελληνικής απασχόλησης «στηρίζουν» τα NPLs

Ο ρόλος των μέτρων στήριξης

Πώς οι αντοχές της ελληνικής απασχόλησης «στηρίζουν» τα NPLs

«Αντοχές» στο ποσοστό ανεργίας της Ελλάδας διαπιστώνει ο οίκος DBRS, ο οποίος υπογραμμίζει ότι η πανδημία του κορωνοϊού και τα περιοριστικά μέτρα δεν επέδρασαν σημαντικά στους δείκτες απασχόλησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, η τρέχουσα ανεργία στη χώρα κυμαίνεται λίγο πάνω από το 16%, απέχοντας παρασάγγας από το ιστορικό υψηλό της πολυετούς οικονομικής κρίσης (σχεδόν 28%).

Αυτό το δεδομένο, ωστόσο, πέραν των αυτονόητων κερδών για την αγορά εργασίας, επηρεάζει θετικά και έναν άλλο -εξίσου σημαντικό- παράγοντα, το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στις τράπεζες.

Πώς οι αντοχές της ελληνικής απασχόλησης «στηρίζουν» τα NPLs-1

«Υπάρχει στενή σύνδεση της ανεργίας με τον καταναλωτικό δανεισμό και τον κίνδυνο ένα δάνειο να κηρυχθεί μη εξυπηρετούμενο» επισημαίνει ο καναδικός οίκος αξιολόγησης. «Η αγορά τιτλοποιήσεων επηρεάζεται δραματικά, όταν η ανεργία αυξάνεται» σπεύδει να προσθέσει, στο ίδιο πλαίσιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός του 2021 προβλέπει μείωση της ανεργίας στο 17,9% για το τρέχον έτος -από 18,9% το 2020. Άλλωστε, ήδη το ποσοστό της ανεργίας βαίνει μειούμενο, καθώς τον Νοέμβριο ανήλθε στο 16,2% από 16,6% τον Νοέμβριο του 2019 και 16,4% τον Οκτώβριο του 2020.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι όσοι εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας εξακολουθούν να θεωρούνται απασχολούμενοι, εφόσον η διάρκεια της αναστολής είναι μικρότερη από τρεις μήνες ή εφόσον λαμβάνουν περισσότερο από το 50% των αποδοχών τους.

Επομένως, η αποκρυστάλλωση των πραγματικών μεγεθών της αγοράς εργασίας εκτιμάται ότι θα καταστεί πραγματικότητα, μόνο όταν επιστρέψουμε στην ομαλότητα και υπάρξει άρση των μέτρων στήριξης.

Την ίδια ώρα, η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) εκτιμά ότι το 2021 θα «γεννήσει» επιπλέον 10 δισ. ευρώ σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, δηλώνοντας ωστόσο, ότι ακριβέστερη «εικόνα» θα υπάρξει, αφού γίνει άρση των μέτρων στήριξης των ενήμερων δανειοληπτών.

Εν κατακλείδι, το πλήρες αποτύπωμα της πανδημίας τόσο στην αγορά εργασίας όσο και στα NPLs θα καταστεί αντιληπτό σε μεταγενέστερο επίπεδο και σε κάθε περίπτωση, μετά το πέρας της υγειονομικής κρίσης.

Οπωσδήποτε, πάντως, όσο περισσότερο «κρατηθεί» το ποσοστό ανεργία τόσο μικρότερη θα είναι η επιβάρυνση στο απόθεμα NPLs των ελληνικών τραπεζών. 

Δεν είναι τυχαίο ότι –σε σημερινή έκθεσή της- η Alpha Bank θεωρεί απολύτως αναγκαία την αναδιανομή της κρατικής χρηματοδότησης σε προγράμματα, τα οποία αφενός βελτιώνουν τις δυνατότητες εύρεσης εργασίας, αφετέρου προσφέρουν σχετική κατάρτιση για τις νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες θα προκύψουν στη μετα-Covid εποχή.

Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2020, το απόθεμα των NPLs στις ελληνικές τράπεζες ανερχόταν σε 58,7 δισ. ευρώ ή αλλιώς σε 35,8% επί των συνολικών τραπεζικών δανείων.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News