BUSINESS & FINANCE

Πάιατ: Ποιες αμερικανικές εταιρείες ενδιαφέρονται για ενεργειακές επενδύσεις στην Ελλάδα

Πάιατ: Ποιες αμερικανικές εταιρείες ενδιαφέρονται για ενεργειακές επενδύσεις στην Ελλάδα

«The sky is the limit!» (ο ουρανός είναι το όριο). Με τη φράση αυτή απάντησε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ ερωτώμενος για τις προοπτικές της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου Athens Energy Dialogues.

Εταιρείες όπως η Quantum Energy (που αναπτύσσει σε συνεργασία με την ΕΝΤΕΚΑ ΑΕ ένα αιολικό πάρκο ισχύος 400 MW στη Μακεδονία, το μεγαλύτερο στην Ελλάδα), τα funds Ameresco και Fortress Capital, η Jaspers Energy ενδιαφέρονται ενεργά  για την ελληνική αγορά και για να επενδύσουν στον τομέα των ΑΠΕ, είπε ο κ. Πάιατ. Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στις μεγάλες δυνατότητες μεταφοράς τεχνογνωσίας από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα σε τομείς όπως η αποθήκευση ενέργειας και τα έξυπνα δίκτυα,  μέσω φορέων όπως το Εθνικό Εργαστήριο Ανανεώσιμης Ενέργειας στο Κολοράντο.

Ο Αμερικανός πρέσβης υπογράμμισε ότι πρόθεση της νέας κυβέρνησης υπό τον πρόεδρο Μπάιντεν είναι να ενισχύσει τη στρατηγική συνεργασίας  Ελλάδας-ΗΠΑ, με δεδομένο τον σημαντικό ρόλο της χώρας μας για την ενεργειακή ασφάλεια και την διαφοροποίηση των οδεύσεων φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, δια της υλοποίησης κρίσιμων υποδομών όπως ο αγωγός TAP, ο ελληνο-βουλγαρικός διασυνδετήριος αγωγός IGB, το FSRU της Αλεξανδρούπολης και ο αγωγός φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας.  Τόνισε επίσης τη  συνεχιζόμενη στήριξη των ΗΠΑ στις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, που αφορά άμεσα και την Ελλάδα ως μεγάλο εισαγωγέα ενέργειας. 

Για τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Πάιατ σημείωσε την υποστήριξή του στο East Med Gas Forum  ως μηχανισμού ανοιχτής αρχιτεκτονικής που ενισχύει τη δυναμική της περιφερειακής συνεργασίας. Επανέλαβε δε τη σταθερή δέσμευση των ΗΠΑ στο σχήμα 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ+ΗΠΑ) που δίνει ώθηση σε project όπως ο αγωγός φυσικού αερίου East Med αλλά και η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Κύπρου-Ισραήλ.  

Ερωτώμενος τέλος για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη και τις προθέσεις της Exxon Mobil (που συμμετέχει στην κοινοπραξία με την Total και τα ΕΛΠΕ), σημείωσε ότι είναι οι εταιρείες που θα αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα, αλλά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η ζήτηση για ενέργεια που συμπιέστηκε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού θα επανέλθει σε υψηλότερα επίπεδα και έχουμε ήδη αρχίσει να βλέπουμε τις πρώτες ενδείξεις προς την κατεύθυνση αυτή. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News