Business & Finance Τετάρτη 17/02/2021, 13:18
ALPHA BANK

Γιατί η ανεργία δεν εκτινάχθηκε παρά την ύφεση – ρεκόρ;

Στο 16,2% η ανεργία τον Νοέμβριο του 2020

Γιατί η ανεργία δεν εκτινάχθηκε παρά την ύφεση – ρεκόρ;

Παρότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας στο 2020 εκτιμάται ότι θα είναι η υψηλότερη του ευρωπαϊκού μέσου όρου (10% έναντι 6,8%), το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα αυξήθηκε με αρκετά ήπιο ρυθμό (16,2% τον Νοέμβριο), μην ακολουθώντας την τάση των υπόλοιπων χωρών της Γηραιάς Ηπείρου.

Σύμφωνα με την καθιερωμένη εβδομαδιαία έκθεση της Alpha Bank, αυτή η αντίφαση εξηγείται από δύο παράγοντες:

– Πρώτον, η δυνατότητα της χώρας να ασκήσει μια ισχυρή, επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, αμέσως μετά την εκχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση σημαντικού βαθμού ελαστικότητας στα μέλη της, ως προς την τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων. Ο δημοσιονομικός αυτός χώρος δημιουργήθηκε:

  • Αφενός διότι η Ελλάδα ξεκίνησε τη δημοσιονομική χαλάρωση από μια ιδιαίτερα πλεονεκτική θέση, χάρη στη συντηρητική δημοσιονομική διαχείριση του 2019.
  • Αφετέρου, διότι το υψηλό ταμειακό απόθεμα, σε συνδυασμό με τη μεγάλη βελτίωση της εμπιστοσύνης του επενδυτικού κοινού στην ελληνική οικονομία και τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, οδήγησαν σε σημαντική υποχώρηση του κόστους δανεισμού.

Γιατί η ανεργία δεν εκτινάχθηκε παρά την ύφεση – ρεκόρ;-1

– Δεύτερον, η εφαρμογή από την ελληνική κυβέρνηση του κατάλληλου μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής για τη στήριξη της αγοράς εργασίας, με έμφαση στις παρεμβάσεις που διασφαλίζουν τις θέσεις εργασίας στους κλάδους που επλήγησαν από την πανδημία. Η μεγαλύτερη εστίαση μπορεί να είχε ως αποτέλεσμα τη συγκριτικά μεγαλύτερη επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά αποτέλεσε μια πιο στοχευμένη πολιτική στήριξης της απασχόλησης, καθώς τα μέτρα είχαν ως προϋπόθεση τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, ή συνοδεύονταν από ρήτρα απαγόρευσης απολύσεων.

Γιατί η ανεργία δεν εκτινάχθηκε παρά την ύφεση – ρεκόρ;-2

Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι απαιτείται προσοχή στην ερμηνεία των παραπάνω τάσεων, εξαιτίας των μεθόδων υπολογισμού των στοιχείων απασχόλησης και ανεργίας. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα τα άτομα που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εξακολουθούν να θεωρούνται απασχολούμενοι, εφόσον η διάρκεια της αναστολής είναι μικρότερη από τρεις μήνες, ή εφόσον λαμβάνουν περισσότερο από το 50% των αποδοχών τους.

Γιατί η ανεργία δεν εκτινάχθηκε παρά την ύφεση – ρεκόρ;-3

Σε κάθε περίπτωση, όπως εκτιμά η Alpha Bank, η κρατική χρηματοδότηση για την προστασία των θέσεων εργασίας, αναμένεται να καταργηθεί εντός του τρέχοντος έτους, ως απόρροια της βελτίωσης της οικονομικής δραστηριότητας και της υλοποίησης των προγραμμάτων εμβολιασμού του πληθυσμού.

Στο πλαίσιο αυτό, η τράπεζα καλεί τις χώρες, ανάμεσα στις οποίες και την Ελλάδα, να προετοιμαστούν ώστε να αναδιανείμουν τη χρηματοδότηση σε προγράμματα, τα οποία αφενός βελτιώνουν τις δυνατότητες εύρεσης εργασίας, αφετέρου προσφέρουν σχετική κατάρτιση για τις νέες θέσεις εργασίας που θα προκύψουν.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News