Business & Finance Τετάρτη 17/02/2021, 11:09
ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ 50.000 ΔΟΛΑΡΙΑ

Μήπως το Bitcoin έχει αρχίσει να ξεφεύγει από τον έλεγχο;

Μήπως το Bitcoin έχει αρχίσει να ξεφεύγει από τον έλεγχο;

Νέο άλμα και νέο ρεκόρ σημείωσε την Τετάρτη το Bitcoin, μία ημέρα αφότου έσπασε και το φράγμα των 50.000 δολαρίων. 

Το μεγαλύτερο από τα κρυπτονομίσματα σημείωσε άνοδο έως και 4,8%, φτάνοντας στα 50.927 δολάρια. Τον τελευταίο χρόνο, έχει τουλάχιστον πενταπλασιάσει την αξία του. 

Για κάποιους, το ράλι του Bitcoin είναι ενδεικτικό της φούσκας που έχει αρχίσει να δημιουργείται σε κομμάτια των αγορών, εξαιτίας της άπλετης ρευστότητας που συσσωρεύεται από τα μέτρα στήριξης των κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών. Όμως, οι υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων αποδίδουν την άνοδο των τιμών τους στο γεγονός ότι αρχίζουν να αποσπούν την προσοχή του mainstream finance, ειδικά έπειτα από την ανακοίνωση της Tesla ότι θα αγοράσει Bitcoins αξίας 1,5 δισ. δολαρίων. 

Η MicroStrategy ανακοίνωσε χθες ότι θα πουλήσει μετατρέψιμα ομόλογα ύψους 600 εκατ. δολαρίων και θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα για να αγοράσει ακόμα περισσότερα Bitcoins. Η κίνηση αυτή είναι «ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι τα πράγματα αρχίζουν να ξεφεύγουν από τον έλεγχο στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων», σημείωσε ο Τζέφρει Χάλεϊ, αναλυτής της Oanda Asia Pacific Pte, μιλώντας στο Bloomberg. 

Άλλοι διαφωνούν. «Υπάρχει ένας αριθμός λόγων για τους οποίους το Bitcoin εκτινάσσεται αλλά αυτός που ξεχωρίζει είναι η τάση την οποία ξεκίνησε η MicroStrategy και έκανε δημοφιλή η Tesla: Η μεταφορά θεσμικών χαρτοφυλακίων στο Bitcoin ως αντιστάθμιση του πληθωριστικού κινδύνου» είπε στο Bloomberg ο Νικόλας Πελεκάνος, επικεφαλής trading της NEM.

Η JP Morgan προειδοποιεί, πάντως, ότι το ράλι του Bitcoin μοιάζει μη βιώσιμο, εκτός και εάν οι διακυμάνσεις του ψηφιακού νομίσματος περιοριστούν. 

Όπως σημειώνει η επενδυτική τράπεζα, η κεφαλαιοποίηση του Bitcoin έχει αυξηθεί κατά 700 δισ. δολάρια τους τελευταίους πέντε μήνες, παρότι οι συνολικές εισροές θεσμικών κεφαλαίων στο νόμισμα ανήλθαν μόλις σε 11 δισ. δολάρια. Η περιορισμένη προσφορά νομισμάτων και η λιανική ζήτηση ενδεχομένως να σπρώχνει τις τιμές υψηλότερα, σύμφωνα με την JP Morgan. «Οι κινήσεις από τον Ιανουάριο φαίνεται να έχουν επηρεαστεί περισσότερο από κερδοσκοπικές ροές», τονίζει ο οίκος. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News