Business & Finance Τρίτη 16/02/2021, 14:03
BUSINESS & FINANCE

Επιστρεπτέα 5: Γιατί τα πρακτορεία ΟΠΑΠ έμειναν εκτός

Πού εντοπίζεται το πρόβλημα

Επιστρεπτέα 5: Γιατί τα πρακτορεία ΟΠΑΠ έμειναν εκτός

Επιστολή διαμαρτυρίας προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών απέστειλε η Ομοσπονδία Πρακτόρων ΟΠΑΠ (ΠΟΕΠΠΠ), αντιδρώντας στον αποκλεισμό ορισμένων πρακτορείων από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5.

Σύμφωνα με την επιστολή της ΠΟΕΠΠΠ, ένας μέρος των πρακτόρων ΟΠΑΠ πρόσθεσαν τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο επιπλέον Κωδικούς Άσκησης Δραστηριότητας (ΚΑΔ) και εντάχθηκαν σε ειδικό καθεστώς ΦΠΑ, προκειμένου να μπορέσουν να τύχουν διάφορων διευκολύνσεων. 

Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις, επομένως, κλήθηκαν να υποβάλλουν -για πρώτη φορά- Περιοδική Δήλωση ΦΠΑ, η οποία αφορούσε το δ τρίμηνο του 2020 (Οκτώβριος – Δεκέμβριος).

Το σύστημα όμως, το οποίο έλεγξε τους δικαιούχους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, απέρριψε τους παραπάνω πράκτορες, καθώς από την στιγμή που εντάχθηκαν σε καθεστώς ΦΠΑ τον δ’ τρίμηνο του 2020 δεν διέθεταν ποσά μεγαλύτερα των 300 ευρώ στον κωδικό 312 του εντύπου ΦΠΑ, καθότι τα πρακτορεία ΟΠΑΠ ήταν κλειστά με κρατική εντολή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 τα πρακτορεία ΟΠΑΠ (ΚΑΔ 92.00) ήταν δικαιούχοι της συγκεκριμένης ενίσχυσης, ανεξαρτήτως μείωσης ή αύξησης του τζίρου, κάτι το οποίο άλλαξε στον επόμενο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. .

Το σύστημα, έτσι, δεν μπόρεσε να αντιληφθεί τη μείωση τζίρου, η οποία απαιτείται στην 5η φάση της Επιστρεπτέας, καθώς από την στιγμή που δεν βρήκε ποσά στον κωδικό 312 του 2019, ήταν αδύνατο να «διαβάσει» τη μείωση τζίρου του πρακτορείου.

«Θα πρέπει να βρεθεί τρόπος το συγκεκριμένο πρόβλημα να λυθεί άμεσα. Θα πρέπει στις συγκεκριμένες περιπτώσεις επιχειρήσεων που εντάχθηκαν σε καθεστώς ΦΠΑ μέσα στο 2020, να γίνει δυνατή η αποτύπωση της μείωσης τζίρου» τονίζει, μεταξύ άλλων, η ΠΟΕΠΠΠ.

Καθιστά τέλος, ως επιτακτική ανάγκη την επιδότηση -με πάγια αποζημίωση- όλων των πρακτορείων, τα οποία είναι κλειστά  με κρατική εντολή, ανεξάρτητα από τον έλεγχο που γίνεται από την ηλεκτρονική πλατφόρμα.

«Δεν πρέπει επιχειρήσεις που έχουν μηδενικό εισόδημα να τιμωρούνται, επειδή το σύστημα ελέγχου δεν μπορεί να κατανοήσει τις ιδιαιτερότητες των επιχειρήσεων μας» καταλήγει η ανακοίνωση των πρακτόρων.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News