Business & Finance Τρίτη 16/02/2021, 13:05
BUSINESS & FINANCE

Η πρώτη «επιβράβευση» του Μάριο Ντράγκι από τις αγορές

Δύο εκδόσεις ιταλικών ομολόγων

Η πρώτη «επιβράβευση» του Μάριο Ντράγκι από τις αγορές

Άκρως επιτυχημένη προεξοφλείται η πρώτη έκδοση ομολόγου επί πρωθυπουργίας Μάριο Ντράγκι, καθώς το ιταλικό δημόσιο μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει προσφορές άνω των 85 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, πρόκειται και για την πρώτη έκδοση 10ετούς ομολόγου από τον περασμένο Ιούνιο, όταν οι συνολικές προσφορές είχαν αγγίξει το ποσό – ρεκόρ των 108 δισ. ευρώ.

Το βιβλιο των προσφορών παραμένει ανοιχτό, με αποτέλεσμα οι υποβληθείσες προσφορές να εκτιμάται ότι έως το κλείσιμο θα φθάσουν και πάλι σε τριψήφια επίπεδα. 

Σε εξέλιξη βρίσκεται, παράλληλα, και η έκδοση 30ετούς κρατικού ομολόγου, συνδεδεμένου με τον πληθωρισμό, με το μέχρι στιγμής ενδιαφέρον των επενδυτών να αγγίζει τα 20 δισ. ευρώ.

Οι δύο νέες εκδόσεις είναι οι πρωτες επί εποχής Μάριο Ντράγκι, αντικατοπτρίζοντας την ψήφο εμπιστοσύνης των αγορών στον πρώην ισχυρό άνδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Εξάλλου η ανάληψη των πρωθυπουργικών καθηκόντων αποκρυπτογραφήθηκε ως «σανίδα» σωτηρίας για την Ιταλία, η οποία αντιμετωπίζει πλήθος προβλημάτων, ανάμεσα στα οποία και η δυσπυστία των επενδυτών.

Όμως, η έλευση του Μάριο Ντράγκι, σε συνδυασμό με τα υπερ-χαλαρά νομισματικά μέτρα της ΕΚΤ, έχουν οδηγήσει το κόστος δανεισμού της Ρώμης στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, με τα 10ετή spreads (σ.σ. απόκλιση των επιτοκίων μεταξύ του ιταλικού και του γερμανικού 10ετούς ομολόγου) να περιορίζονται σε διψήφια επίπεδα, κάτω από τις 100 μονάδες βάσης. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News