Business & Finance Τρίτη 16/02/2021, 11:00
BUSINESS & FINANCE

«Τεράστια επιτάχυνση της ανάπτυξης» στην Ευρώπη το καλοκαίρι

«Τεράστια επιτάχυνση της ανάπτυξης» στην Ευρώπη το καλοκαίρι

Οι χώρες της Ευρώπης θα μπορούσαν να βιώσουν μία «τεράστια επιτάχυνση της ανάπτυξης» το καλοκαίρι, καθώς οι εμβολιασμοί θα αυξάνονται, εκτίμησε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Βόπκε Χούκστρα. 

Υπενθυμίζεται ότι οι οικονομίες της Ευρωζώνης συρρικνώθηκαν σχεδόν κατά 7% το 2020, ενώ η Κομισιόν υποβάθμισε προ ημερών τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη του 2021 στο 3,8% από το 4,2%, 

«Κατά την άποψή μου, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, αλλά από την άλλη, υπάρχει λόγος να είμαστε λίγο πιο αισιόδοξοι από ό,τι η Κομισιόν στις προβλέψεις της, γιατί εάν κοιτάξω πίσω σε αυτό που είδαμε μετά το πρώτο κύμα του κορωνοϊού, τόσο στην Ολλανδία όσο και σε πολλές άλλες χώρες, είχαμε μία τεράστια επιτάχυνση της ανάπτυξης», είπε ο Χούκστρα στο CNBC. 

«Θα χρειαστεί 1-2 ακόμα εβδομάδες ή πιθανώς 1-2 ακόμα μήνες, αλλά είμαι αισιόδοξος για την περίοδο αμέσως πριν από το καλοκαίρι», σημείωσε. 

«Τότε, με ένα πολύ υψηλότερο επίπεδο εμβολιασμών, με το καλοκαίρι να έρχεται στην Ευρώπη, με όλα όσα μπορούμε να κάνουμε σε ό,τι αφορά τα τεστ, είμαι πραγματικά αρκετά αισιόδοξος ότι θα είναι η φάση όπου θα αρχίσουμε αργά αλλά με σιγουριά να επιστρέφουμε στην κανονικότητα», πρόσθεσε. 

Ο Χούκστρα, που έχει υπάρξει ισχυρός υπέρμαχος της δημοσιονομικής πειθαρχίας (πέρυσι είχε ζητήσει από τις αρχές να ερευνήσουν γιατί κάποιες χώρες του Νότου δεν έχουν δημοσιονομικά περιθώρια για να αντιμετωπίσουν την πανδημία), δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της χαλαρής δημοσιονομικής πολιτικής τώρα, με δεδομένη την έκτακτη κρίση. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News