Business & Finance Δευτέρα 15/02/2021, 18:31
BUSINESS & FINANCE

Διαβεβαιώσεις για οριστική επίλυση των εκκρεμών συντάξεων

Τι δήλωσε ο Πάνος Τσακλόγλου

Διαβεβαιώσεις για οριστική επίλυση των εκκρεμών συντάξεων

Προς οριστική επίλυση βαίνει το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων, όπως διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου, αναφερόμενος στα μέτρα που έχουν ληφθεί για το συνταξιοδοτικό σύστημα.

«Το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων που ταλανίζει το συνταξιοδοτικό μας σύστημα εδώ και πολλά χρόνια, θα μπει στο δρόμο της οριστικής του επίλυσης με την δέσμη μέτρων που ήδη υλοποιεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων» τόνισε, μεταξύ άλλων, από το βήμα της Βουλής.

Όσον αφορά την ενίσχυση του e-ΕΦΚΑ, το κυβερνητικό στέλεχος παρέπεμψε στην έγκριση 86 προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ για το 2020, αλλά και στην πρόσληψη επιπλέον 100 υπαλλήλων για το 2021.

«Σε αυτές τις 186 προσλήψεις έρχονται να προστεθούν και τα επιπλέον μέτρα για την ενίσχυση της λειτουργίας του e-ΕΦΚΑ που ανακοίνωσε πρόσφατα ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης» επεσήμανε ο κ. Τσακλόγλου.

Ποια είναι αυτά τα μέτρα:

  • Χορήγηση Εθνικών Συντάξεων– και μάλιστα αναδρομικά από την κατάθεση της αίτησης για σύνταξη- ως μέτρο ανακούφισης των συνταξιούχων.
  • Προτεραιότητα στην καταβολή συντάξεων για τις οποίες έχει υποβληθεί αίτηση πριν το 2018
  • Διεύρυνση της χρήσης των υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα ειδικά στο κομμάτι της καταχώρησης δεδομένων (data entry) και της δημιουργίας φακέλων.
  • Ειδικά προγράμματα για την επιτάχυνση απονομής συντάξεων στα πλέον προβληματικά ασφαλιστικά ταμεία που έχουν συνενωθεί στον ΕΦΚΑ, όπου εντοπίζονται μεγάλες δυσκολίες, όπως για παράδειγμα το πρώην ΤΣΑΥ, το πρώην ΤΣΜΕΔΕ και το ΝΑΤ
  • Απλοποίηση των διαδικασιών για την έκδοση σύνταξης με την προετοιμασία κατάλληλων κανονιστικών και νομοθετικών ρυθμίσεων, ώστε να συμπτυχθούν τα «βήματα» που σήμερα απαιτούνται.
  • Θεσμοθέτηση Ενιαίου Πλαισίου Υποβολής Συνταξιοδοτικού Αιτήματος αποκλειστικά ηλεκτρονικά (δηλαδή χωρίς υποβολή χειρόγραφων αιτημάτων, αλλά με ηλεκτρονικό πρωτόκολλο, καταχώρηση, κλπ), στο πρότυπο των φορολογικών δηλώσεων που υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά.
  • Αξιοποίηση περισσότερων υπαλλήλων του ΕΦΚΑ μεταξύ των οποίων και οι νεοδιοριζόμενοι που ανέφερα στην πρωτολογία μου στα τμήματα ωρίμανσης συνταξιοδοτικών φακέλων και απονομών συντάξεων.
  • Σταδιακή σύνδεση έκδοσης κύριων και επικουρικών συντάξεων, με βαθμιαία ενοποίηση των δομών, ώστε να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία και να μην παρατηρούνται χρονικά κενά μεταξύ της καταβολής της κύριας και της επικουρικής σύνταξης.
  • Επιτάχυνση της ψηφιοποίησης των αρχείων του ΕΦΚΑ, με αξιοποίηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης

«Αν, παρ’ όλα αυτά», ανέφερε ο κ. Τσακλόγλου, «παραστεί επιπρόσθετη ανάγκη, θα μπορούσαμε να εξετάσουμε και το ενδεχόμενο προσωρινής απασχόλησης ατόμων της ομάδας που αναφέρετε στην ερώτησή σας που απασχολήθηκαν, έστω και περιφερειακά στην απονομή συντάξεων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχέδιο του υπουργείου για τις εκκρεμείς συντάξεις προβλέπει την χορήγηση εθνικής σύνταξης (384 ευρώ) για όσους υποβάλλουν αίτημα συνταξιοδότησης και για το χρονικό διάστημα έως ότου εγκριθεί η εκταμίευση της προσωρινής σύνταξης.

Ταυτόχρονα, ορίστηκε project manager, ο οποίος θα ηγείται της Ομάδας Έργου για την αντιμετώπιση του ζητήματος και για την επίσπευση των διαδικασιών χορήγησης των συντάξεων.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία, οι συνολικές εκκρεμότητες για κύρια σύνταξη ανέρχονται σε 154.000 αιτήσεις, εκ των οποίων οι περισσότερες αφορούν το ΙΚΑ. Όσον αφορά τις επικουρικές συντάξεις, τα εκκρεμή αιτήματα αριθμούν σε 119.694.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News