Business & Finance Δευτέρα 15/02/2021, 16:48
BUSINESS & FINANCE

Πρώτη γυναίκα και Αφρικανή στο «τιμόνι» του WTΟ

Ο λόγος για την 66χρονη Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα από τη Νιγηρία

Πρώτη γυναίκα και Αφρικανή στο «τιμόνι» του WTΟ

Στη θέση του νέου επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (WTO) εξελέγη η Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα, η οποία κατάφερε να καταρρίψει δύο ιστορικά ρεκόρ. Αυτό της πρώτης γυναίκας προέδρου, αλλά και του πρώτου προέδρου από την Αφρική.

Γεννηθείσα στη Νιγηρία, η 66χρονη οικονομολόγος αποφοίτησε το 1976 από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ενώ στη συνέχεια κέρδισε διδακτοτρική υποτροφία από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT). 

Έγινε η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών, αλλά και η πρώτη γυναίκα υπουργός Εξωτερικών στη Νιγηρία, ενώ ήταν η πρώτη γυναίκα, η οποία διεκδίκησε την προεδρία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Τον Οκτώβριο, η υποψηφιότητά της για τον ΠΟΕ απέσπασε τη σύμφωνη γνώμη όλων των χωρών, εξαιρουμένων των ΗΠΑ, καθώς ο τότε πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, είχε ταχθεί υπέρ του Νοτιοκορεάτη υποψήφιου.

Η αλλαγή στον Λευκό Οίκο έφερε και αλλαγή στην στάση της Ουάσιγκτον, με τον Τζο Μπάιντεν να ανακοινώνει την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ στην Οκόντζο-Ιουεάλα, γεγονός το οποίο προλείανε το έδαφος για τη σημερινή, ιστορική εξέλιξη.

Η ανάληψη των καθηκόντων της επέρχεται σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη χρονική συγκυρία, καθώς η 66χρονη καλείται να μεταρρυθμίσει ριζικά το παγκόσμιο εμπόριο, ένα αίτημα το οποίο επέρχεται ως συνέπεια τόσο της πανδημίας του κορωνοϊού όσο κυρίως της πολιτικής των δασμών, η οποία υιοθετήθηκε κατά κόρον τα τελευταία χρόνια.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News