BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Με «αλυσίδες» υπερβαίνει τις 780 μονάδες

Στο +3,3% η Ελλάκτωρ, ισχυρά κέρδη στην Τρ. Πειραιώς

Χρηματιστήριο: Με «αλυσίδες» υπερβαίνει τις 780 μονάδες

Τις αντιστάσεις των 780 μονάδων «δοκιμάζει» το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παρά το τρίτο lockdown στην οικονομία παρουσιάζει μια εμφανώς καλύτερη «εικόνα» σε σχέση με τον Ιανουάριο.

Πιο συγκεκριμένα, μέσα στο πρώτο ημίωρο, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο της τάξης του 1,30% και ενισχύεται στις 786,23 μονάδες, κερδίζοντας πάνω από 10 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της προηγούμενης εβδομάδας (776,09 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε οκτώ μονάδες -από 779,04 έως 787,34 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα γνωστά χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας μέχρι στιγμής (11.00) τα 6 εκατ. ευρώ.

Το τρίτο κύμα της πανδημίας, σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι δεν πρόκειται -εκτός απροόπτου- να επηρεάσει την πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς το τελευταίο έχει στρέψει το βλέμμα του στην επόμενη ημέρα, ευελπιστώντας ότι η τρέχουσα δοκιμασία αποτελεί την τελευταία στροφή πριν το ξέφωτο. 

Εκεί εξάλλου αποδίδεται και το ευρύτερο κλίμα αισιοδοξίας στις αγορές, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να ενισχύεται σήμερα στις 416 μονάδες (+0,6%), εν μέσω των προσδοκιών για σταδιακή επιστροφή της ανάκαμψης. 

Δεν πρέπει να λησμονούμε, άλλωστε, ότι οι αγορές, και ιδίως η ελληνική, είχαν ήδη αποτιμήσει τον κίνδυνο ενός τρίτου lockdown, κάτι το οποίο αποτυπώθηκε κυρίως κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου, όταν ο Γ.Δ. απώλεσε το 7% της αξίας του.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, μια πειστική «διάσπαση» των 780 μονάδων θα οδηγήσει τη Λεωφόρο Αθηνών στις 800 μονάδες, ξεκλειδώντας στη συνέχεια και το τεχνικό σημείο των 820 μονάδων, οι οποίες αποτελούν το υψηλότερο επίπεδο της Covid-περιόδου. 

Παίρνουν «μπρος» οι τράπεζες 

Ο τραπεζικός κλάδος, από την πλευρά του, προσπαθεί να βρει έναν θετικό βηματισμό, με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκεται στο +2% και τις 462 μονάδες. Ο Μάρτιος, εξάλλου, θεωρείται ένας πολύ κρίσιμος μήνα, καθώς η Τρ. Πειραιώς θα προχωρήσει σε ΑΜΚ 1,1 δισ. ευρώ, ενώ οι υπόλοιπες τρεις συστημικές τράπεζες αναμένεται να εκδώσουν ομόλογα αξίας 2 δισ. ευρώ.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η μετοχή της Τρ. Πειραιώς ενισχύεται κοντά στο +4%, ενώ κέρδη της τάξης του 3% εμφανίζει η μετοχή της Alpha Bank, η οποία φαίνεται ότι ανακτά το όριο του 0,8 ευρώ. Την ίδια ώρα, Eurobank και Εθνική Τράπεζα βρίσκονται πέριξ του +1,5%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 3,29% 0,816 ευρώ
  • Attica Bank 2,11% 0,203 ευρώ
  • Eurobank 1,56% 0,5718 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 1,65% 2,095 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς 3,86% 0,7748 ευρώ

Με την Ελλάκτωρ «οδηγό»

Όσον αφορά τον κλάδο υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές ελέγχουν πλήρως την «εικόνα» των συναλλαγών, με τις μετοχές των Aegean, ΔΕΗ και Motor Oil να ενισχύονται άνω του 2%. Σημαντικά κέρδη παρουσιάζει και η μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία βρίσκεται στο +3,3%, δίνοντας συνέχεια στις θετικές επιδόσεις των τελευταίων ημερών.

Πέριξ του 1,5% διαμορφώνεται η άνοδος για τις μετοχές των Forlis, Viohalco, ΕΛΠΕ και ΟΤΕ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Σαράντης υποχωρεί κατά 0,55%, ενώ αμετάβλητη στα 27 ευρώ διατηρείται η μετοχή της Coca – Cola. Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 53 μετοχές κινούνται ανοδικά, τέσσερις μετοχές σημειώνουν απώλειες, ενώ εννέα μετοχές είναι σταθερές. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς αυξάνεται στα 53,3 δισ ευρώ. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News