Business & Finance Δευτέρα 15/02/2021, 09:57
ΙΤΑΛΙΑ

Ποιος είναι ο έμπιστος συνεργάτης του Ντράγκι που αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών

Ποιος είναι ο έμπιστος συνεργάτης του Ντράγκι που αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών

Όταν ο Μάριο Ντράγκι χρειαζόταν κάποιον να πείσει τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι ότι απαιτούνται μεταρρύθμισεις κατά την κρίση χρέους, έστειλε τον Ντανιέλε Φράνκο, έμπιστό του από την Τράπεζα της Ιταλίας. Μία δεκαετία αργότερα ο Ντράγκι κρατάει ο ίδιος τώρα τα ηνία της χώρας και καλείται να ανοικοδομήσει την ιταλική οικονομία που επλήγη σφοδρότατα από την πανδημία. Στρέφεται και πάλι στον 67χρονο Φράνκο, παραδίδοντάς του το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών. 

«Ο Ντράγκι εμπιστεύεται πολύ τον Φράνκο» σχολιάζει στο Bloomberg ο Φρανσέσκο Γκαλιέτι, ιδρυτής της Policy Sonar, εταιρείας συμβουλευτικών υπηρεσιών στη ρώμη. «Γνωρίζει τις εσωτερικές διεργασίες του τεράστιου αυτού υπουργείου πολύ καλά. Είναι ήπιος στους τρόπους του, αλλά έχει ατσάλινη γροθιά όπου χρειαστεί και σίγουρα εμπνέει τον σεβασμό των συνεργατών του». 

Η σχέση του Φράνκο με τον Ντράγκι και η ικανότητά του να διαχειριστεί τα κρίσιμα θέματα του υπουργείου θα είναι καθοριστικής σημασίας για την τόνωση της ιταλικής οικονομίας, αλλά και την αποφυγή του δημοσιονομικού εκτροχιασμού. Οι κινήσεις του θα είναι καθοριστικές και στο να πείσει ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας τους Ευρωπαίους εταίρους ότι δεν έκαναν λάθος να προσφέρουν 209 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του υερώ για τα επόμενα χρόνια. 

Ο Φράνκο άρχισε την καριέρα του στην Τράπεζα της Ιταλίας το 1979 και έφτασε έως και τη θέση του αναπληρωτή διοικητή πέρυσι. Κατά τη θητεία του Ντράκι στην κεντρική τράπεζα ήταν επιεφαλής του τμήματος αναλύσεων για διαρθρωτικές αλλαγές. Έχει γράψει εκτενώς για τις δημόσιες δαπάνες, το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, τις πολιτικές αναδιανομής και τον δημοσιονομικό φεντεραλισμό. Είναι περισσότερο γνωστός ως επικεφαλής του ελεγκτικού γραφείου, όταν και ήρθε επανειλημμένα σε σύγκρουση με πολιτικές ηγεσίες. Είχε αρνηθεί να υπογράψει σχέδιο προϋπολογισμόυ του Ματέο Ρέντσι και το έκανε ξανά το 2018 στην πρώτη κυβέρνηση του Τζουζέπε κόντε, για να πυροδοτήσει τη σφοδρή αντίδραση του Κινήματος των 5 Αστέρων. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News