BUSINESS & FINANCE

Πώς ο Λ. Μπόμπολας επέστρεψε στην Ηλέκτωρ

Κατόπιν «απουσίας» 2,5 ετών

Πώς ο Λ. Μπόμπολας επέστρεψε στην Ηλέκτωρ

Στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της «Ηλέκτωρ», θυγατρικής εταιρείας της Ελλάκτωρ, επέστρεψε ο Λεωνίδας Μπόμπολας, κατόπιν μιας «απουσίας» διάρκειας περίπου 2,5 ετών.

Η επιστροφή ανακοινώθηκε την Πέμπτη, όταν έγινε γνωστή η σύνθεση του νέου διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, στην οποία νέος πρόεδρος ορίστηκε ο Ευθύμιος Μπουλούτας. Στη θέση του αντιπροέδρου τοποθετήθηκε ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος θα πλαισιώνεται από τα μέλη Χαράλαμπος Σοφιανός, Γεώργιος Σκουτερόπουλος και Κωνσταντίνος Τούμπουρος. 

Περιβαλλοντικά έργα

Το όνομα του κ. Μπόμπολα έχει συνδεθεί με τη δραστηριότητα του Ομίλου στον τομέα των περιβαλλοντικών έργων, καθώς η «Ηλέκτωρ» -υπό δικής του διοίκησης- ανέλαβε το 2015 την υλοποίηση της πρώτης σύμπραξης δημοσίου – ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) στα απορρίμματα, η οποία αφορούσε την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων (ΜΕΑ) στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. 

Το καλοκαίρι του 2018, και κατόπιν της επικράτησης των αδελφών Καλλιτσάντση στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Change4Ellaktor, o κ. Μπόμπολας απομακρύνθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της «Ηλέκτωρ» και αντικαταστάθηκε από τον Χαράλαμπο Σοφιανό.

Ωστόσο, διατήρησε το ποσοστό 12,5457% στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελλάκτωρ, για το οποίο το ολλανδικό fund Reggeborgh έχει αποκτήσει δικαίωμα προαίρεσης (σ.σ. εκπνέει τον Μάρτιο). Μέχρι στιγμής, βέβαια, οι Ολλανδοί, οι οποίες απέκτησαν τον έλεγχο του Ομίλου στη γενική συνέλευση της 27ης Ιανουαρίου, δεν έχουν κάνει άσκηση του δικαιώματος.

Στο γ’ τρίμηνο του 2020, η «Ηλέκτωρ» εμφάνισε αύξηση κερδών προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) σε ποσοστό 14%, στα 2,7 εκατ. ευρώ, από 2,3 εκατ. ευρώ, μέγεθος που διαμορφώθηκε στα 9,5 εκατ. ευρώ σε επίπεδο εννεάμηνου. Το 2019 ο κύκλος εργασιών της εταιρείας διαμορφώθηκε σε 87,1 εκατ. ευρώ και ανήλθε, σε επίπεδο εννεάμηνου του 2020, σε 75 εκατ. ευρώ.

Το μεγέθη της Ηλέκτωρ

Η Ηλέκτωρ, κατά τους εννέα μήνες του 2020, παρουσίασε καθαρά κέρδη 4,3 εκατ. ευρώ έναντι περίπου 1 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Υπολογίζεται ότι, σε ετήσια βάση, διαχειρίζεται 700.000 τόνους απορριμμάτων και παράγει 32 MWe (ηλεκτρικά μεγαβάτ) από την ενεργειακή αξιοποίηση βιοαερίου. 

Η εταιρεία προσβλέπει στη μεγέθυνση των μεγεθών της μέσω της διεκδίκησης νέων έργων στη διαχείριση απορριμμάτων που προωθούνται, κατά βάση ως ΣΔΙΤ, και δημιουργούν για τους αναδόχους σημαντικές εισροές στο στάδιο της κατασκευής, συντήρησης και λειτουργίας. 

Παράγοντες της αγοράς, από την πλευρά τους, εκτιμούν ότι σε ορίζοντα πέντε ετών θα δημοπρατηθούν συμβάσεις στον κλάδο των απορριμμάτων, συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ.

Η προηγούμενη διοίκηση της Ελλάκτωρ έχει υποστηρίξει ότι η Ηλέκτωρ διαθέτει τις προϋποθέσεις για εξασφάλιση επαναλαμβανόμενων ροών, αφενός λόγω των συμβάσεων διαχείρισης απορριμμάτων που διαθέτει και αφετέρου εξαιτίας του ευνοϊκού θεσμικού πλαισίου για την ενεργειακή αξιοποίηση μέσω παραγωγής βιοαερίου των αποβλήτων. 

Εκτός Ελλάδας

Την ίδια ώρα, στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας ανήκουν, μεταξύ άλλων, η κατασκευή της μεγαλύτερης μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στην Ευρώπη, η οποία βρίσκεται στη Σόφια της Βουλγαρίας και η οποία έχει δυναμικότητα 410.000 τόνους ανά έτος. Όπως και η μονάδα μηχανικής βιολογικής επεξεργασίας στη Λάρνακα της Κύπρου, η οποία αποτελεί το πρώτο έργο παγκοσμίως με εκτεταμένο οπτικό διαχωρισμό για την ανάκτηση ανακυκλώσιμων από σύμμεικτα απορρίμματα, δυναμικότητας 190.000 τόνων ανά έτος. Η «Ηλέκτωρ» δραστηριοποιείται και στη Γερμανία, όπου διαθέτει σε λειτουργία 16 μονάδες αναερόβιας χώνευσης.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News