Business & Finance Παρασκευή 12/02/2021, 11:21
BUSINESS & FINANCE

Bloomberg: Μαύρη τρύπα το 2021 για τον τουρισμό

Bloomberg: Μαύρη τρύπα το 2021 για τον τουρισμό

Στους τουριστικούς προορισμούς της Ν. Ευρώπης, το μόνο πράγμα που μπορούν να κάνουν είναι να ετοιμάζονται και να ελπίζουν, γράφει το Bloomberg, καθώς εκτιμά ότι θα περάσουν μήνες μέχρι να έχουν χορηγηθεί αρκετά εμβόλια, ώστε ο κόσμος να αρχίσει να μπαίνει ξανά σε αεροπλάνα, να πηγαίνει σε κρουαζιέρες και να γεμίζει τα  beach bars. «Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις βρίσκονται στο σκοτάδι για τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν», εξηγεί το πρακτορείο.

Οι προβλέψεις λένε ότι το 2021 θα είναι καλύτερο από το 2020, όμως η βάση σύγκρισης ξεκινά από πολύ χαμηλά. Πέρυσι, στη Σαντορίνη έφτασαν μόλις τρία κρουαζιερόπλοια, έναντι 600 το 2019. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, οι διανυκτερεύσεις ξένων στην Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα έπεσαν τουλάχιστον 70%, με τις Βρυξέλλες να προειδοποιούν ότι η βιομηχανία του τουρισμού θα πρέπει να προετοιμάζεται για μία ακόμα ήσυχη χρονιά.

Για τους ιδιοκτήτες των τουριστικών επιχειρήσεων, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς πρέπει να υποστούν το κόστος της συντήρησης και των προσλήψεων, χωρίς να έχουν εγγυήσεις ότι θα βγάλουν κάποιο εισόδημα.

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι χωρίς να γνωρίζουμε εάν θα μπορέσουμε να ανοίξουμε», είπε στο Bloomberg ο Μανόλης Καραμολέγκος, ιδιοκτήτης της Meltemi Hotels and Resorts στη Σαντορίνη και πρόεδρος του τοπικού συνδέσμου ξενοδόχων. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε τις προετοιμασίες για την τελευταία στιγμή», τονίζει.

Όπως εξηγεί το Bloomberg, οι προοπτικές θα βελτιωθούν καθώς οι εμβολιασμοί θα συνεχίζονται, με τη συσσωρευμένη ζήτηση να οδηγεί σε περισσότερες αυθόρμητες κρατήσεις για διακοπές. Όμως η εμφάνιση των μεταλλάξεων του κορωνοϊού σε όλη την Ευρώπη θα μπορούσε να ανατρέψει την εικόνα.

Και άλλωστε, η Κομισιόν προειδοποιεί ότι πολλές από τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής μπορεί να αφορούν εγχώριους προορισμούς ή μέρη στα οποία οι ταξιδιώτες μπορούν να φτάσουν με αυτοκίνητο, κάτι που σημαίνει ότι χώρες όπως η Ελλάδα ή η Πορτογαλία δεν θα ωφεληθούν.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News