ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΚΑΚΟΠΛΗΡΩΤΕΣ

«Πόλεμος» ιδιοκτητών – ενοικιαστών λόγω πανδημίας

«Πόλεμος» ιδιοκτητών – ενοικιαστών λόγω πανδημίας

Έναν ιδιότυπο πόλεμο μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών έχει πυροδοτήσει η πανδημία, προς επιβεβαίωση της ρήσης η φτώχεια φέρνει γκρίνια. Με πρόσχημα τον κορωνοϊό ένας σημαντικός αριθμός ενοικιαστών έχει δηλώσει, ψευδώς, στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή δηλώσεων Covid ότι είναι δικαιούχος του «κουρεμένου», κατά 40%, ενοικίου, επειδή βρίσκεται σε αναστολή εργασίας. Δεδομένου όμως, ότι η διασταύρωση από το σύστημα όσων ψευδώς ή «κατά λάθος» δηλώνουν ότι είναι δικαιούχοι και όσων πράγματι είναι, έχει καθυστερήσει, έχουν, δημιουργηθεί, ήδη, τα πρώτα «φέσια» από ενοικιαστές προς ιδιοκτήτες.

Όπως ανέφερε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Στράτος Παραδιάς, «η διαδικασία των συμψηφισμών έχει διαρκέσει σε βάθος, καθώς ενοικιαστές δήλωναν ψευδώς στους ιδιοκτήτες ότι ήταν δικαιούχοι της μείωσης του ενοικίου, ενώ δεν ήταν». Όπως ακόμη εξήγησε ο ίδιος, από την περίοδο του Μαρτίου – Οκτωβρίου υφίστανται εκκρεμότητες με αποτέλεσμα πολλοί ιδιοκτήτες να μην έχουν ακόμη αποζημιωθεί, ενώ οι εκκαθαρίσεις και οι πληρωμές δεν έχουν ολοκληρωθεί για τον Νοέμβριο.  

Η απουσία δηλαδή, ενός μηχανισμού που να επιτρέπει την σχεδόν ταυτόχρονη επαλήθευση όσων δικαιούνται, πράγματι, μειωμένο ενοίκιο, έχει αυξήσει σημαντικά τα χρέη των κατά συρροή κακοπληρωτών ενοικιαστών. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την αναστολή των εξώσεων λόγω της πανδημίας, φέρνει αντιμέτωπους τους ιδιοκτήτες με μία νέα γενιά χρεών, δεδομένου ότι είναι πολυάριθμες οι περιπτώσεις ενοικιαστών, οι οποίοι επιλέγουν να μην καταβάλουν ούτε το μειωμένο κατά 40% ενοίκιο, όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς.

Σε αυτή την περίπτωση, όπως εξηγούν επαΐοντες στο moneyreview.gr, οι ιδιοκτήτες είναι εγκλωβισμένοι. Κι αυτό επειδή τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης έχουν ανασταλεί, δηλαδή ακόμη κι αν μία απόφαση έξωσης έχει εκδοθεί πριν από την πανδημία, αυτή δεν είναι δυνατόν να εκτελεστεί. Αλλά και επειδή ακόμη και η διαδικασία έξωσης να ξεκινήσει, απαιτείται ένα μακρύ χρονικό διάστημα ωσότου το δικαστήριο εκδώσει την απόφασή του.

Και με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις να έχουν καταρρεύσει, η μακροχρόνια ενοικίαση αποτελεί μονόδρομο για όσους επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν το ακίνητό τους. Με τα δεδομένα αυτά, προκειμένου να αποφύγουν τους κακοπληρωτές, αυξάνονται οι ιδιοκτήτες που ζητούν την προκαταβολή των μισθωμάτων ενός έτους, πρακτική εύλογη που όμως, συμπιέζει όσους εκ των ενοικιαστών είναι συνεπείς στις πληρωμές τους.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News