Business & Finance Πέμπτη 11/02/2021, 17:59
BUSINESS & FINANCE

Η Αλγερία αναζητά «σανίδα» σωτηρίας στις μπανάνες

«Xρυσό» διαβατήριο των εξαγωγών

Η Αλγερία αναζητά «σανίδα» σωτηρίας στις μπανάνες

«Σανίδα» σωτηρίας στις μπανάνες αναζητάει η Αλγερία, σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο, το οποίο παραμένει ελλειμματικό εξαιτίας της μείωσης των ενεργειακών εσόδων και της αύξησης στο κόστος εισαγωγών.

Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση της αφρικανικής χώρα αποφάσισε να παραχωρήσει δωρεάν εκτάσεις γης σε χιλιάδες αργότες, υπό την προϋπόθεση αυτοί να καλλιεργήσουν… μπανάνες, οι οποίες φαίνεται ότι αποτελούν το «χρυσό» διαβατήριο των εξαγωγών.

Η Αλγερία επί σειρά ετών ήταν απολύτως εξαρτώμενη από τις εξαγωγές πετρελαίου,οι οποίες αντιστοιχούσαν στο 94% των συνολικών εξαγωγών και στο 60% των εσόδων του προϋπολογισμού. Όμως, η «βύθιση» της τιμής του αργού στα διεθνή χρηματιστήρια έχει προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην εγχώρια οικονομία.

Αποτέλεσμα είναι η κυβέρνηση να αναζητάει εναλλακτικές πηγές εισροής ξένου συναλλάγματος. Και μία απ’ αυτές είναι η καλλιέργεια μπανανών, οι οποίες θεωρούνται άκρως κερδοφόρες, λαμβάνοντας υπόψη το χαμηλό κόστος παραγωγής σε σχέση με άλλα αγροτικά προϊόντα.

Οι εισαγωγές τροφίμων κοστίζουν στην Αλγερία περίπου 8 δισ. δολάρια ετησίως. Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μειώσει αυτόν τον «λογαριασμό» κατά τουλάχιστον 2,5 δισ. δολάρια τόσο μέσω της αύξησης της εγχώριας παραγωγής όσο και μέσω του εξορθολογισμού των εξαγωγών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News