Business & Finance Πέμπτη 11/02/2021, 15:47
BUSINESS & FINANCE

Γιατί το «Draghi Effect» μπορεί να διαρκέσει έως και 100 χρόνια;

«Είναι μια ευκαιρία, την οποία η Ιταλία δεν πρέπει να αγνοήσει»

Γιατί το «Draghi Effect» μπορεί να διαρκέσει έως και 100 χρόνια;

Η ανάληψη της ιταλικής πρωθυπουργίας από τον Μάριο Ντράγκι έχει αναμφίβολα επηρεάσει άκρως θετικά τις αγορές, κάτι το οποίο έχει ήδη αποτυπωθεί στο κόστος δανεισμού της γειτονικής χώρας. Μάλιστα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή η ευφορία θα μπορούσε να διαρκέσει για έναν ολόκληρο… αιώνα.

Πώς γίνεται αυτό; Μέσω της έκδοσης ενός κρατικού ομολόγου, διάρκειας 100 ετών. Θα πρόκειται για το πρώτο «αιώνιο» ομόλογο της Ιταλίας, η έκδοση του οποίου θα πιστοποιήσει τις ευοίωνες προοπτικές για την ιταλική οικονομία.

Σύμφωνα με ανάλυση της Saxo Bank, το επιτόκιο μιας τέτοιας έκδοσης θα μπορούσε να διαμορφωθεί πέριξ του 2,5%. Όσο δηλαδή είναι το μέσο επιτόκιο των 3ετών ομολόγων της Ιταλίας κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών.

Γιατί το «Draghi Effect» μπορεί να διαρκέσει έως και 100 χρόνια;-1

«Είναι η σωστή στιγμή για τις χώρες να επεκτείνουν τις ωριμάνσεις των ομολόγων και να χρηματοδοτήσουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα, μέσω εξαιρετικά χαμηλών αποδόσεων. Είναι μια ευκαιρία, την οποία η Ιταλία δεν πρέπει να αγνοήσει» εξηγεί χαρακτηριστικά.

Μετά την έλευση του πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στον πρωθυπουργικό θώκο, το κόστος δανεισμού της Ιταλίας διολίσθησε στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Άλλωστε, ο Ντράγκι θεωρείται ως το κατάλληλο πρόσωπο, στην κατάλληλη θέση, την κατάλληλη στιγμή.

«Ο Ντράγκι αποτελεί μια αλλαγή “καθεστώτος” για την ιταλική πολιτική σκηνή. Είναι φιλο-Ευρωπαίος και φιλο-μεταρρυθμιστής» σημειώνει η Ιμόγκεν Μπάτσρα, αναλύτρια της NatWest Markets. «Αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια σημαντική αλλαγή για τα ιταλικά ομόλογα» συμπληρώνει.

Αυτή την στιγμή, το μεγαλύτερης διάρκειας ιταλικό ομόλογο είναι 50ετές και εκδόθηκε το 2016 με επιτόκιο γύρω στο 1,7%. Με τα υπερ-χαλαρά μέτρα της ΕΚΤ να παραμένουν σε ισχύ έως τουλάχιστον το 2022, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι συνθήκες είναι εξαιρετικά ευνοϊκές για τις εκδόσεις ακόμη μεγαλύτερων κρατικών ομολόγων.

Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι ένα ευμέγεθες τμήμα της αγοράς κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης απολαμβάνει εδώ και αρκετούς μήνες αρνητικές αποδόσεις, ενώ ακόμη και το «πάντα» ευερέθιστο ελληνικό κινείται σταθερά πέριξ του 0,7%, πολύ κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Βέλγιο, η Γαλλία, η Σλοβενία και η Ισπανία συγκαταλέγονται στις ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες έχουν ήδη εκδόσει ομόλογα, ωρίμανσης άνω των 50 ετών. Από την πλευρά της, η Αυστρία έχει προχωρήσει σε δύο εκδόσεις 100ετών ομολόγων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News