Business & Finance Πέμπτη 11/02/2021, 15:11
BUSINESS & FINANCE

Η BlackRock «ψηφίζει» ελληνικές μετοχές

Η BlackRock «ψηφίζει» ελληνικές μετοχές

Στις ελληνικές μετοχές ποντάρει η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων του κόσμου, καθώς βλέπει όχι μόνο ανάκαμψη του τουρισμού με τη βοήθεια των εμβολίων, αλλά βελτίωση των οικονομικών συνθηκών και του επενδυτικού περιβάλλοντος στη χώρα.

Οι αποτιμήσεις των μετοχών των αναδυόμενων χρηματιστηρίων της Ευρώπης (στα οποία τυπικά ανήκει η Αθήνα) είναι «εξαιρετικά χαμηλές» και είναι καιρός οι επενδυτές να τους δώσουν μεγαλύτερη προσοχή,  είπε στο Bloomberg ο Κρις Κολούνγκα, συνδιαχειριστής του fund της BlackRock που επενδύει στην Αναδυόμενη Ευρώπη, το οποίο έχει 617 εκατ. ευρώ σε υπό διαχείριση κεφάλαια.

Τα εμβόλια και τα δημοσιονομικά μέτρα για τη στήριξη των οικονομιών θα συνεχίσουν να στηρίζουν την ανάπτυξη των εταιρικών κερδών, ενώ το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης θα φέρει ρευστότητα στην Ανατολική Ευρώπη, εξήγησε ο Κολούνγκα.

Ο διαχειριστής της BlackRock εκφράζει προτίμηση για τις ελληνικές μετοχές, καθώς ποντάρει στην ανάκαμψη του τουρισμού, τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών και των επενδύσεων. Στα τέλη του Δεκεμβρίου, το fund είχε τοποθετήσει το 9,6% των κεφαλαίων του στην Ελλάδα και το 5,5% στην Τουρκία, όπου ποντάρει στη στροφή σε πιο παραδοσιακές πολιτικές, έπειτα από την αλλαγή του οικονομικού επιτελείου.

Αντίθετα, ο Κολούνγκα μείωσε την έκθεση του fund στη Ρωσία, η οποία αποτελεί και τη μεγαλύτερη θέση του (στο 57% στα τέλη Δεκεμβρίου), προβλέποντας ότι οι πολιτικές εντάσεις με τη Δύση θα επισκιάσουν την πορεία των μετοχών.

Στους επιμέρους κλάδους, η BlackRock προτιμά τις εταιρείες κοινής ωφέλειας (που θα ωφεληθούν από την αυξημένη χρηματοδότηση για πράσινα projects) και τις  χρηματοοικονομικές εταιρείες.

Το BlackRock Global Funds Emerging Europe Fund σημειώνει πτώση 4,5% τον τελευταίο χρόνο, υπεραποδίδοντας έναντι του MSCI Emerging Markets Europe Index, ο οποίος στην ίδια περίοδο έχει χάσει το 9,2% της αξίας του.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News