Business & Finance Πέμπτη 11/02/2021, 13:38
BUSINESS & FINANCE

Οι τουρκικές εταιρείες «κατακλύζουν» και πάλι τις αγορές ομολόγων

Εκδόσεις ομολόγων αξίας τουλάχιστον 6,7 δισ. δολαρίων

Οι τουρκικές εταιρείες «κατακλύζουν» και πάλι τις αγορές ομολόγων

Στις αγορές εταιρικού χρέους επιστρέφουν ολοένα και περισσότερες τουρκικές επιχειρήσεις, οι οποίες προσπαθούν να αξιοποιήσουν το εν εξελίξει ράλι σε τουρκική λίρα και τουρκικά ομόλογα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg, οι εταιρείες της γειτονικής χώρας αναμένεται να προχωρήσουν στην έκδοση ομολόγων, αξίας τουλάχιστον 6,7 δισ. δολαρίων, σε μια προσπάθεια μετακύλισης όσων ομολόγων λήγουν εντός του 2021.

Τον «χορό» έχουν ήδη ανοίξει οι τράπεζες, προχωρώντας από τον περασμένο Οκτώβριο στην άντληση συνολικά 2,2 δισ. δολαρίων, με αποτέλεσμα την επιτυχή αναχρηματοδότηση του χρέους τους.

Εξάλλου, το μέσο επιτόκιο για τα εταιρικά ομόλογα έχει υποχωρήσει στο 4,26%, όταν τον περασμένο Μάρτιο – Απρίλιο είχε εκτιναχθεί στο 11%. Η βελτίωση άρχισε να γίνεται αντιληπτή από τον Νοέμβριο και μετέπειτα, χάρη και στην ανάκαμψη της τουρκικής λίρας.

Οι τουρκικές εταιρείες «κατακλύζουν» και πάλι τις αγορές ομολόγων-1

Η επιστροφή της κεντρικής τράπεζας σε πιο ορθόδοξες νομισματικές πολιτικές, με αύξηση του επιτοκίου από 10,25% στο 17%, κατάφερε να αμβλύνει τις ανησυχίες για το τουρκικό νόμισμα, το οποίο το πρώτο 2μηνο του 2021 σημειώνει το ισχυρότερο ράλι ανάμεσα στα νομίσματα των αναδυόμενων οικονομιών.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα και τη σημαντική υποχώρηση του κόστους δανεισμού τόσο για το δημόσιο όσο και για τις εταιρείες, οι οποίες πλέον μπορούν να δανειστούν με το χαμηλότερο επιτόκιο από τον Ιούλιο του 2016.

«Οι θετικές οικονομικές εξελίξεις έχουν αυξήσει τη ζήτηση για τουρκικά ομόλογα και τουρκικές μετοχές» παρατηρεί η Φάτμα Νουρ Σετινέλ, επικεφαλής επενδυτικών σχέσεων της μεγαλύτερης τουρκικής τράπεζας, της Ziraat.

«Το πλαίσιο της τουρκικής νομισματικής πολιτικής έχει καταστεί πιο συμβατικό και αυτό είναι κάτι το οποίο καλωσορίζουν οι αγορές» σημειώνει, από την πλευρά του, ο Μένο Στρόμερ, επικεφαλής εταιρικών ομολόγων της ελβετικής Fisch Asset Management. «Αν και η Τουρκία είναι αρκετά απρόβλεπτη, η τρέχουσα κατεύθυνσή είναι θετική».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News