Business & Finance Πέμπτη 11/02/2021, 11:12
BUSINESS & FINANCE

Mytilineos: Ποντάρει στις ΑΠΕ και την αποθήκευση ενέργειας

Mytilineos: Ποντάρει στις ΑΠΕ και την αποθήκευση ενέργειας

Οι τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών και αποθήκευσης ενέργειας θα κινήσουν τις οικονομικές επιδόσεις της Mytilineos τα επόμενα χρόνια, καθώς  οι επιχειρήσεις και τα κράτη ενισχύουν το ρόλο τους στην ενεργειακή μετάβαση, όπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ευάγγελος Μυτιληναίος σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Η νέα μονάδα ανανεώσιμων πηγών και αποθήκευσης ενέργειας (RSD) της Mytilineos, που δημιουργήθηκε πριν από ένα χρόνο, επεκτείνεται σε χώρες από τη Χιλή έως την Αυστραλία.

«Ο τομέας RSD θα είναι η κινητήριος δύναμη των επιδόσεών  μας τα επόμενα χρόνια. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε πολύ ισχυρή όρεξη για σχετικά projects σε όλο τον κόσμο», σημείωσε ο κ. Μυτιληναίος.

Στόχος της Mytilineos είναι να αυξήσει την παραγωγική δυναμικότητά της στις ανανεώσιμες στα 3GW έως τα τέλη της δεκαετίας. Αυτή τη στιγμή, η εταιρεία έχει εγκατεστημένη παραγωγική δυναμικότητα περίπου 1,4 GW. Στις 18 Φεβρουαρίου, θα ανακοινώσει το σχέδιό της για την επίτευξη του στόχου αυτού.

Η Mytilineos έχει αυτή τη στιγμή ανεκτέλεστο έργων για τρίτους ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ, με τουλάχιστον το 90% εξ αυτών να ολοκληρώνονται φέτος.

Το Δεκέμβριο, η εταιρεία αύξησε τη δυναμικότητά της στα φωτοβολταϊκά της Αυστραλίας στα 400 MW από τα 215 MW, αφότου αγόρασε δύο πάρκα, ενώ έκανε και την πρώτη της εξαγορά στην Ισπανία. Πρόσφατα εξασφάλισε συμβόλαιο για τη δημιουργία ηλιακού πάρκου στη Χιλή και την Τρίτη ανακοίνωσε συμβόλαια αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρία για λογαριασμό της ιταλικής Terna.

«Παρά το ρευστό περιβάλλον και τις αβεβαιότητες σχετικά με το ρυθμό των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού σε διεθνές επίπεδο», η εταιρεία έχει ισχυρές προοπτικές για όλες τις δραστηριότητές της το 2021 και αναμένεται να μπορέσει να βελτιώσει σημαντικά τα περσινά αποτελέσματα, σημείωσε ο κ. Μυτιληναίος.

Ο τομέας της ενέργειας και του φυσικού αερίου θα συνεχίσει να κερδίζει μερίδια αγοράς τόσο στην παραγωγή όσο και στη διανομή, αλλά δεν αναμένεται να επαναλάβει την κερδοφορία-ρεκόρ του 2020, πρόσθεσε. Το νέο εργοστάσιο ενέργειας φυσικού αερίου των 826 MW θα μπορούσε να αρχίσει δοκιμές πριν από τα τέλη του έτους.

Παράλληλα, η Mutilineos περιμένει ενίσχυση του τομέα βιώσιμου engineering μέσω των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News