Business & Finance Πέμπτη 11/02/2021, 10:49
BUSINESS & FINANCE

BBG: Η Ελλάδα, το Ισραήλ και το πιστοποιητικό εμβολιασμού

BBG: Η Ελλάδα, το Ισραήλ και το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Με τον εμβολιασμό των πολιτών του να προχωράει ταχύτατα το Ισραήλ κλείνει συμφωνίες, οι οποίες θα επιτρέπουν στους πολίτες του να επισκεφθούν την Ελλάδα και άλλες «διψασμένες» για τουρισμό χώρες. Πρόκειται για μία εξέλιξη η οποία αντανακλά την εντεινόμενη συζήτηση παγκοσμίως για τους κανόνες των ταξιδιών στην μετά- πανδημίας εποχή, όπως σχολιάζει το Bloomberg. 

Τα 2/3 των Ισραηλινών (που επιτρέπεται να εμβολιαστούν) έχουν λάβει ήδη την πρώτη δόση. Έτσι τη Δευτέρα ανακοινώθηκε η τουριστική συμφωνία με την Ελλάδα για αμοιβαία αναγνώριση των εμβολιασμών, που θα επιτρέψει τα ταξίδια χωρίς καραντίνα. Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ έχει ανακοινώσει ότι είναι σε συζητήσεις για παρόμοιες συμφωνίες με την Κύπρο και τις Σεϋχέλλες. 

Ενώ πολλές χώρες σχεδιάζουν να ανοίξουν τα σύνορά τους σε ανθρώπους, που θα μπορούν να επιδείξουν ένα αρνητικό τεστ Covid, το οποίο θα έχουν κάνει λίγο πριν ταξιδέψουν, το Ισραήλ προτείνει τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ως ένα εργαλείο, που θα επιτρέπει την μετακίνηση ανθρώπων μεταξύ χωρών. «Είναι προφανώς πιο ασφαλές από τα τεστ» τονίζει στο Bloomberg ο Ίλαν Φλους, επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του υπουργείου Εξωτερικών. 

Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορέων (IATA) έχει αρχίσει επίσης να δοκιμάζει μία εφαρμογή κινητού, που λέγεται Travel Pass, την οποία και σχεδιάζει να παρουσιάσει τον επόμενο μήνα. Η Etihad Airways του Άμπου Ντάμπι, πιθανότα θα κάνει χρήση της. 

Ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών, Γκραντ Σαπς, είναι λιγότερο σίγουρος. Αν και η Βρετανία προχωράει επίσης με ταχύτητα στον εμβολιασμό και είναι σε συζητήσεις με άλλες χώρες για ένα διεθνές σύστημα ελέγχου των τεστ και των εμβολίων, ο Σαπς τονίζει πως είναι πολύ νωρίς ακόμη για να είμαστε σίγουροι εάν θα υπάρχουν επαρκείς μηχανισμοί και σε ποιο βαθμό θα προστατεύουν τον πληθυσμό. «Σας παρακαλώ μην τρέχετε να κλείνετε δαικοπές. Πολύ απλά δεν μπορώ να πω ακόμη εάν θα επιτρέπονται το καλοκαίρι. Είναι υπερβολικά νωρίς» διεμήνυσε μιλώντας στο BBC. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News