Business & Finance Τετάρτη 10/02/2021, 18:26
BUSINESS & FINANCE

Γιατί οι εταιρείες κάνναβης «πετούν» στα χρηματιστήρια;

Πού αποδίδεται αυτή η εντυπωσιακή και συγχρονισμένη άνοδος του κλάδου;

Γιατί οι εταιρείες κάνναβης «πετούν» στα χρηματιστήρια;

Εκρηκτικό ράλι της τάξης του 60% καταγράφει η μετοχή της καναδικής Tilray στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, εν μέσω της ευρύτερης ευνοϊκής τάσης για τον κλάδο της φαρμακευτικής κάνναβης.

Μόνο σήμερα η μετοχή της εισηγμένης στον Nasdaq εμφανίζει κέρδη κοντά στο +30%, καθώς διαπραγματεύεται στην τιμή των 55 δολαρίων, όταν πριν από δύο ημέρες βρισκόταν μόλις στα 25 δολάρια.

Όμως, δεν είναι η μοναδική εταιρεία του κλάδου, η οποία παρουσιάζει εντυπωσιακά κέρδη κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων. Κατά 20% ενισχύεται σήμερα και η μετοχή της Organigram Holding, ενώ στο +14% κυμαίνεται η αξία της μετοχής της επίσης καναδικής Supreme Cannabis.

Πού αποδίδεται όμως, αυτή η εντυπωσιακή και συγχρονισμένη άνοδος του κλάδου;

Η βασική εταιρεία συνίσταται στην πιθανότητα αλλαγής του εποπτικού καθεστώς στις ΗΠΑ, καθώς ο νέος πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, εμφανίζεται διατεθειμένος να πάρει ορισμένες «γενναίες» αποφάσεις για την ιατρική αξιοποίηση της κάνναβης.

Όπως είναι φυσικό, μια τέτοια εξέλιξη θα αναβαθμίσει σημαντικές τις προοπτικές όλου του κλάδου, ο οποίος «βλέπει» να ανοίγεται στα πόδια του μια τεράστια αγορά εκατομμυρίων πελατών.

Την ίδια ώρα, οι σταδιακή υιοθέτηση των συγκεκριμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων απο ολοένα και περισσότερες χώρες παγκοσμίως, έχουν οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση της κερδοφορίας των εταιρειών του κλάδου.

Μόλις τον προηγούμενο μήνα, ταυτόχρονα, η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να ξεκινήσει ευρείας κλίμακας έρευνα για την αποτελεσματικότητα της κάνναβης στους ασθενείς με διάφορες νευροπάθειες, μεγιστοποιώντας τις προοπτικές και στην Ευρώπη.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News