Business & Finance Τετάρτη 10/02/2021, 17:00
BUSINESS & FINANCE

Πώς η ιρλανδική bad bank βγάζει κέρδη 4,8 δισ. ευρώ

Η NAMA ιδρύθηκε το 2009

Πώς η ιρλανδική bad bank βγάζει κέρδη 4,8 δισ. ευρώ

Από τα «κόκκινα» δάνεια των 70 δισ. ευρώ… σε καθαρά κέρδη σχεδόν 5 δισ. ευρώ. Αυτό εκτιμάται ότι θα είναι το τελικό «πρόσημο» της ιρλανδικής bad bank, γνωστής και ως National Asset Management Agency (NAMA).

Άλλωστε, σύμφωνα με τον επικεφαλής της τράπεζας, Μπρένταν ΜακΝτόναγκ, μέχρι την περαίωση όλων των εργασιών της, θα έχει αποφέρει στο ιρλανδικό δημόσιο συνολικά έσοδα ύψους 4,8 δισ. ευρώ. Αρκετά περισσότερα μάλιστα, από τον αρχικό στόχο των 4 δισ. ευρώ.

Η NAMA ιδρύθηκε το 2009, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να επιλύσει το επείγουσας σημασίας πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, αξίας άνω των 70 δισ. ευρώ. Επρόκειτο κυρίως για δάνεια, τα οποία αφορούσαν το εμπορικό real estate.

H bad bank κατέβαλε περισσότερα από 30 δισ. ευρώ, προκειμένου να αγοράσει τα συγκεκριμένα δάνεια και να «ξαλαφρώσει» τις ιρλανδικές τράπεζες, οι οποίες εκείνη την περίοδο μαστίζονταν από τις επιπτώσεις της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Η NAMA σταδιακά κατάφερε να πουλήσει τα δάνεια και τα ακίνητα σε μερικούς από τους μεγαλύτερους επενδυτές παγκοσμίως, τους οποίους προσέλκυσε το Δουβλίνο χάρη στο πολύ ευνοϊκό καθεστώς επενδύσεων και φορολόγησης.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω κινήσεων ήταν η bad bank να εμφανίσει καθαρά κέρδη 40 εκατ. ευρώ μόνο στο διάστημα Ιουνίου – Σεπτεμβρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλο το πλεόνασμα της NAMA μεταφέρεται αυτόματα στα «ταμεία» του ιρλανδικού δημοσίου.

Αυτή την στιγμή, η τράπεζα διαθέτει περιουσιακά στοιχεία αξίας 1 δισ. ευρώ. Το έργο της θα ολοκληρωθεί μόλις καταφέρει να διαθέσει προς πώληση και τα συγκεκριμένα assets.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News