BUSINESS & FINANCE

Εντός του 2022 τα πρώτα έργα από το κοινό σχήμα ΔΕΗ – RWE

Εντός του 2022 τα πρώτα έργα από το κοινό σχήμα ΔΕΗ – RWE

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει η στρατηγική συνεργασία της ΔΕΗ με την γερμανική RWE για ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων, 11 μήνες μετά το πρώτο βήμα που είχε πραγματοποιηθεί στις 9 Μαρτίου 2020 στο Βερολίνο. Την Τρίτη το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ ενέκρινε ομόφωνα το Συμφωνητικό Συνεργασίας (Head of Terms) μεταξύ της θυγατρικής της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και του αντίστοιχου «βραχίονα» της RWE, RWE Renewables, για την από κοινού συνεισφορά και υλοποίηση φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 2GW, μέσω κοινού επενδυτικού σχήματος στο οποίο η ΔΕΗ Renewables θα συμμετέχει κατά 49% και η RWE Renewables κατά 51%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, άμεσα θα υπογραφεί και από τις δυο πλευρές η γενική συμφωνία συνεργασίας. Θα ακολουθήσει η οριστικοποίηση και η υπογραφή του τελικού κειμένου της σύμβασης, που θα ανοίξει τον δρόμο για τη σύσταση και έναρξη δραστηριοποίησης της ελληνο-γερμανικής κοινοπραξίας. Η κάθε πλευρά θα εισφέρει στο κοινό σχήμα αδειοδοτημένα έργα έως 1 GW, με τη ΔΕΗ να τα «αναζητεί» μέσα από τη δεξαμενή που ήδη διαθέτει και την RWE να «χτενίζει» την  ελληνική αγορά για να επιλέξει, μεταξύ των πολυάριθμων έργων που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο.

Ζητούμενο και για τις δυο πλευρές είναι η ταχεία ωρίμανση των επιλεγμένων project, ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή των πρώτων εξ’ αυτών εντός του 2022.

Η Δυτική Μακεδονία βρίσκεται στο επίκεντρο της συνεργασίας, χωρίς αυτό προφανώς να αποκλείει την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων σε άλλες περιοχές. Το ύψος της κοινής επένδυσης εκτιμάται σε 1 δισ. ευρώ, ενώ αν υλοποιηθούν όλα τα έργα των 2 GW μπορούν να δημιουργηθούν έως και 1.000 θέσεις εργασίας.

Η συνεργασία με την RWE μπορει να λειτουργήσει ως ισχυρός επιταχυντής για το «πρασίνισμα» της ΔΕΗ που επιδιώκει να αυξήσει το μερίδιο αγοράς της στις  ΑΠΕ στο 15-20% έως το 2024. Η RWE Renewables είναι ένας εκ των παγκόσμιων leader στον εν λόγω κλαδο και νούμερο 2 στα offshore αιολικά. Έχει 3,500 εργαζόμενους και δραστηριοποιείται σε 15 χώρες σε 4 ηπείρους, αναπτύσσοντας φωτοβολταϊκά, επίγεια και υπεράκτια αιολικά και μονάδες αποθήκευσης, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 9 GW. Η εταιρεία έχει προϋπολογισμό 5 δις. Ευρώ για επενδύσεις έως το 2022, ενώ μεσοπρόθεσμα το budget αυτό μπορεί να φτάσει στα 9 δις. ευρώ, με τη συμμετοχή εταίρων στα διάφορα projects.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News