ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΟΥ ΕΙΚΟΝΙΚΟΥ ΠΑΡΟΧΟΥ

Γιατί η Volton επιδιώκει να μπει στις τηλεπικοινωνίες

Γιατί η Volton επιδιώκει να μπει στις τηλεπικοινωνίες

Με τη Forthnet να μην έχει ενεργοποιήσει (ακόμη) τη συμφωνία, του Ιουνίου του 2019, με τη Vodafone για την παροχή υπηρεσιών κινητής ως εικονικός πάροχος (mobile virtual network operator – MVNO), μία ενεργειακή εταιρεία, η Volton επιχειρεί, υπό το συγκεκριμένο καθεστώς, να δραστηριοποιηθεί στον ανταγωνιστικό τομέα των τηλεπικοινωνιών.

Η Volton ανακοίνωσε, χθες, ότι έχει αποστείλει επίσημο αίτημα προς τις τρεις εταιρείες τηλεπικοινωνιών, Cosmote, Vodafone και Wind με στόχο τη σύναψη στρατηγικής συμφωνίας, ώστε να είναι σε θέση να παρέχει υπηρεσίες σταθερής, κινητής τηλεφωνίας και ίντερνετ. Το επιχειρηματικό μοντέλο MVNO-η μίσθωση από τους παρόχους, σε τιμές χονδρικής, τμήματος της χωρητικότητας του δικτύου τους- στηρίζεται στην ύπαρξη ενός σημαντικού αριθμού σημείων πώλησης κι ενός πιστού πελατολογίου. Ωστόσο, προϋποθέτει γνώση της αγοράς τηλεπικοινωνιών και κεφάλαια, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς.

H Volton έχει, κατά κάποιο τρόπο, δοκιμαστεί στο πεδίο των τηλεπικοινωνιών, καθώς μέσω της συνδεδεμένης εταιρείας HRS mobile προσφέρει, ως επίσημος συνεργάτης της Vodafone, αμιγώς «πακέτα» υπηρεσιών τηλεφωνίας, αλλά και συνδυαστικές υπηρεσίες τηλεφωνίας και ρεύματος. Βάσει των τελευταίων διαθέσιμων μεγεθών (2019), η HRS Mobile εμφανίζει κύκλο εργασιών 6,7 εκατ. ευρώ, αλλά υψηλό κόστος πωλήσεων ύψους 6,1 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα η καθαρή κερδοφορία να ανέρχεται σε μερικές μόλις χιλιάδες ευρώ.

Πλέον, η εταιρεία, που διαθέτει μερίδιο της τάξεως του 1,1% στην εγχώρια αγορά ρεύματος, επιδιώκει με «όπλο» το πελατολόγιό της την εξασφάλιση μίας ακόμη δραστηριότητας άντλησης χρηματοροών, της παροχής υπηρεσιών κινητής, σταθερής και ίντερνετ ως MVNO. Άλλωστε, η συνδυαστική αξιοποίηση του πελατολογίου της Volton και της Forthnet υπήρξε η βάση της συμφωνίας μεταξύ των δύο εταιρειών, με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών ενέργειας Nova Energy (η Nova αποτελεί, από το 2016, την εμπορική επωνυμία των υπηρεσιών της Forthnet).

Η εφαρμογή βέβαια, του επιχειρηματικού σχεδίου της Volton εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα καταλήξει σε συμφωνία με έναν από τους τρεις καθετοποιημένους παρόχους. Το έδαφος όμως, φαίνεται να είναι ευκολότερο για τη δραστηριοποίησή της ως εικονικού παρόχου, λόγω της απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του 2018, η οποία προσδιορίζει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο τιμολόγησης, εντός του οποίου θα πρέπει να κινηθούν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας εφόσον δεχτούν αίτημα από επιχείρηση που επιδιώκει να λειτουργήσει ως MVNO. Η εν λόγω απόφαση είχε έρθει σε συνέχεια προσπαθειών της Forthnet να λειτουργήσει ως εικονικός πάροχος, χωρίς όμως, να επιτύχει, αρχικά, μία συμφέρουσα για την ίδια συμφωνία. Εν τέλει, η συμφωνία αυτή επετεύχθη με τη Vodafone, για διάρκεια τεσσάρων χρόνων, χωρίς να έχει εφαρμοστεί έως σήμερα.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι το μοντέλο λειτουργίας της αγοράς τηλεπικοινωνιών, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, προσανατολίζεται στην ύπαρξη τριών καθετοποιημένων παρόχων και στην λειτουργία σημαντικού αριθμού εικονικών παρόχων. Στην Ελλάδα, ο αριθμός των MVNO-παγκοσμίως τοποθετούνται σε 1.000- είναι ανύπαρκτος, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 

Εκτιμάται όμως, ότι θα μπορούσε να αυξηθεί λόγω της εξάπλωσης του δικτύου πέμπτης γενιάς (5G).

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News