ΓΙΑ ΟΦΕΙΛΕΣ

Νέα αίτηση πτώχευσης κατά της Τοξότης του Καλογρίτσα

Πότε θα συζητηθεί στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών

Νέα αίτηση πτώχευσης κατά της Τοξότης του Καλογρίτσα

Αντιμέτωπη, εκ νέου, με αίτηση πτώχευσης βρίσκεται η τεχνική εταιρεία Τοξότης του ομίλου Καλογρίτσα. Προμηθευτής της εταιρείας-μηχανικός ζητά την κήρυξη σε πτώχευση της εταιρείας, με τη συζήτηση της υπόθεσης στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών να έχει οριστεί να λάβει χώρα την Τετάρτη 10 Μαρτίου. Αρχές του 2020, αίτηση πτώχευσης είχε καταθέσει και η εταιρεία Ιντερμπετόν, χωρίς όμως, ποτέ να συζητηθεί από το αρμόδιο δικαστήριο. Γι’ αυτό μέλλει να φανεί ποια θα είναι η τύχη της νέας αυτής αίτησης πτώχευσης που κατέθεσε ο μηχανικός.

Ωστόσο, η εταιρεία, όπως και ο ιδρυτής της Χρήστος Καλογρίτσας πρόκειται, προσεχώς, να απασχολήσουν και τη Βουλή, όπου διαβιβάστηκε, αρχές του μήνα, η δικογραφία των μηνύσεων που έχει καταθέσει ο εργολήπτης αναφορικά με την υπόθεση της φερόμενης υπεργολαβίας με την κατασκευαστική CCC.

Η (προηγούμενη) κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε επιχειρήσει να επαναφέρει την Τοξότης στο εγχώριο επιχειρηματικό στερέωμα, σύμφωνα με όσα, τουλάχιστον, υποστηρίζουν οι επικριτές της. Στο πλαίσιο αυτό, είχε προχωρήσει στην κατάτμηση του οδικού άξονα Πάτρα- Πύργος σε οκτώ τμήματα, με την εταιρεία να μειοδοτεί, αρχικά, για τα τέσσερα πρώτα τμήματα. Η Τοξότης κοινοπρακτικά με την Ομάδα Κατασκευών κηρύχθηκε προσωρινός ανάδοχος για τα δύο από τα τέσσερα τμήματα (Δουναίικα-Πύργος και Κυλλήνη-Βάρδα), αλλά αδυνατώντας να προσκομίσει τις απαιτούμενες εγγυητικές επιστολές κηρύχθηκε, τέλη του περασμένου καλοκαιριού, έκπτωτη από τα συγκεκριμένα έργα.

Το πουλόβερ άρχισε να ξηλώνεται για την Τοξότης όταν το 2018 η εταιρεία κηρύχθηκε έκπτωτη από το σύνολο των εργολαβιών του ΔΕΔΔΗΕ, που είχαν αξία της τάξης των 100 εκατ. ευρώ. Χάρη, εξάλλου, στα έργα της ΔΕΗ, η εταιρεία σημείωνε, στην οικονομική έκθεση του 2015, για την 33η χρήση ότι “με την ολοκλήρωση των παλαιών συμβάσεων στα μέσα του 2015 και την υπογραφή των νέων της επόμενης τριετίας κατέχει πλέον θέση leader στον κλάδο”.

Την ίδια στιγμή, η Τοξότης φέρεται να οφείλει περισσότερα από 120 εκατ. ευρώ στην τράπεζα Αττικής που αποτελεί βασικό πιστωτή, ενώ ποσό της τάξης των 4 εκατ. έχουν λαμβάνειν οι εργαζόμενοι.

Το καλοκαίρι του 2016 ο όμιλος Καλογρίτσα είχε βρεθεί στο στόχαστρο, καθώς η εταιρεία Τηλεόραση Πανελλαδικής Κάλυψης Μονοπρόσωπη Α.Ε., που ανήκε στον Ιωάννη-Βλαδίμηρο Καλογρίτσα, υιό του ιδρυτή της Τοξότης, Χρ. Καλογρίτσα, είχε συμμετάσχει στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Εν τέλει, η εταιρεία του Ι. Καλογρίτσα αποσύρθηκε από τη διαδικασία, ενώ στη συνέχεια σταμάτησε την ευρύτερη δραστηριοποίησή της στον χώρο των μέσων ενημέρωσης.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News