Business & Finance Δευτέρα 8/02/2021, 16:01
BUSINESS & FINANCE

Άλμα – ρεκόρ στην κερδοφορία των τουρκικών funds

Η καλύτερη χρονιά από το 2014

Άλμα – ρεκόρ στην κερδοφορία των τουρκικών funds

Ρεκόρ αύξησης κερδών αναμένεται να καταγράψουν τα τουρκικά funds, γεγονός το οποίο οφείλεται στην εντυπωσιακή πορεία του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης, το οποίο κατά τη διάρκεια του 2020 εμφάνισε σωρευτικά κέρδη της τάξης του 30%.

Πιο συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη των πρώτων 11 εταιρειών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (assets), τα οποία έχουν ήδη ανακοινώσει τα οικονομικά τους μεγέθη, έδειξαν «άλμα» των καθαρών εσόδων κατά 92%.

Μάλιστα, λαμβάνοντας υπόψη τις τέσσερις από τις πέντε μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου, οι οποίες από κοινού ελέγχουν το 58% της αγοράς, τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι το προηγούμενο έτος ήταν το πλέον κερδοφόρο από το 2014.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αγορά της διαχείρισης assets της γειτονικής χώρας δραστηριοποιούνται συνολικά 43 εταιρείες.

Η άνοδος της κερδοφορίας, σε μια χρονιά μάλιστα, η οποία στιγματίστηκε από τη βύθιση του τουρκικού νομίσματος (-20%), αποδίδεται στην ισχυρή επίδοση των τουρκικών μετοχών, με το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης να εμφανίζει άνοδο σχεδόν 30%, υπεραποδίδοντας σημαντικά έναντι των υπόλοιπων αναδυόμενων αγορών (16%).

Την ίδια ώρα, τα assets που βρίσκονταν στον έλεγχο τουρκικών funds αυξήθηκαν κατά 33% και διαμορφώθηκαν έως τον Δεκέμβριο στο εντυπωσιακό ποσό των 50 δισ. δολαρίων. Αύξηση εμφάνισε και ο αριθμός των ενεργών επενδυτών, οι οποίοι ενισχύθηκαν κατά 18% και ανήλθαν σε 4,7 εκατ. άτομα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News