BUSINESS & FINANCE

Credit Suisse: 4+3 πράγματα που μπορεί να πάνε στραβά στις αγορές

Credit Suisse: 4+3 πράγματα που μπορεί να πάνε στραβά στις αγορές

Overweight θέσεις συστήνει στις μετοχές η Credit Suisse, λόγω της πολύ υποστηρικτικής νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, του υψηλού risk premium, της στροφής από τα ομόλογα στις μετοχές και της τεράστιας πλεονάζουσας ρευστότητας. Άλλωστε, οι τακτικοί δείκτες τους οποίους παρακολουθεί ο οίκος δεν έχουν δώσει ακόμα σήμα πώλησης. Όμως, καθώς οι ανησυχίες ότι το χρηματιστηριακό ράλι ενδεχομένως να λαμβάνει τις διαστάσεις υπερβολής πληθαίνουν, οι αναλυτές της Credit Suisse εξηγούν τι θα μπορούσε να πάει στραβά στις αγορές:

  • Μία απογοήτευση από την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας – Ρίσκο: μεσαίο και αυξάνεται

Η πορεία των εμβολιασμών έχει υπάρξει απογοητευτική στην Ευρώπη, ενώ κάποια προγράμματα αναστολών εργασίας και άλλων δημοσιονομικών μέτρων στήριξης είναι λιγότερο γενναιόδωρα σε σχέση με το πρώτο lockdown (και σε αντίθεση με τα όσα εφαρμόζονται στις ΗΠΑ). Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης είναι σημαντικό, αλλά οι εκταμιεύσεις αργούν, τονίζει η Credit Suisse. Και κόντρα σε ό,τι ισχύει στις ΗΠΑ, η πλειοψηφία του δανεισμού των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων προέρχεται από τις τράπεζες, όπου οι όροι δανεισμού αυστηροποιούνται και οι χρεοκοπίες έχουν παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα λόγω των μορατόρια. Πάντως, οι αναλυτές τονίζουν ότι  αυτό είναι ένα πρόβλημα που θα μπορούσε να επηρεάσει κυρίως τις ευρωπαϊκές αγορές και όχι τα διεθνή χρηματιστήρια.

  • Η Fed γίνεται λιγότερο υποστηρικτική – Ρίσκο: Υψηλό το β΄ εξάμηνο του 2021

Η αμερικανική οικονομία θα μπορούσε να εμφανίσει ανάπτυξη 6-7% φέτος, με τη βοήθεια της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, της συσσωρευμένης ζήτησης, του wealth effect και του «ανοίγματος» της οικονομίας. Εάν αυτό συμβεί μαζί με την αύξηση του πληθωρισμού στο 2,5%, την υψηλότερη των προβλέψεων αύξηση των μισθών και εν μέσω ανησυχιών για φούσκα, η Fed θα μπορούσε να γίνει λιγότερο υποστηρικτική. Η Credit Suisse θεωρεί ότι αυτός ο κίνδυνος θα μπορούσε να εμφανιστεί το β΄ εξάμηνο του 2021.  Εάν η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ξεπεράσει το 1,75% ή οι αποδόσεις των TIPS αυξηθούν απότομα, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μία διόρθωση στα χρηματιστήρια, προειδοποιεί ο οίκος.

  • Μία κινεζική επιβράδυνση – Ρίσκο: Χαμηλό προς μεσαίο

Η Credit Suisse δεν ανησυχεί ιδιαίτερα για την πρόσφατη σύσφιξη της πολιτικής στην Κίνα, αφού εξηγεί ότι δεν υπάρχει ανάγκη να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός.  Και την ίδια στιγμή, η αύξηση στα spreads των εταιρικών ομολόγων εξαιτίας των υψηλότερων χρεοκοπιών έχει υπάρξει μόνο ήπια. Παρόλα αυτά, ο κίνδυνος εντοπίζεται σε μία περαιτέρω επιδείνωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Κίνας καθώς η παγκόσμια οικονομία θα ανοίγει, με δεδομένο ότι  η βελτίωσή του πρόσθεσε 2 ποσοστιαίες μονάδες στην αύξηση του ΑΕΠ πέρυσι. Την ίδια στιγμή, κάποιοι δείκτες από την αγορά κατοικίας «δείχνουν» απότομη επιβράδυνση, με τον οίκο να προειδοποιεί ότι εάν οι τιμές πέσουν σημαντικά, θα υπάρξει πρόβλημα με το δανεισμό.

  • Πίεση στα περιθώρια κέρδους – Ρίσκο: Χαμηλό

Οι τιμές παραγωγού αυξάνονται, αλλά η αγορά προεξοφλεί μία επιβράδυνση στις αναθεωρήσεις των εταιρικών κερδών.

Οι μικρότεροι κίνδυνοι που πρέπει κανείς να παρακολουθεί:

–          Το ενδεχόμενο τα εμβόλια να αποδειχθούν αναποτελεσματικά έναντι των μεταλλάξεων, με την Credit Suisse να μιλά για ένα μικρό ρίσκο, ειδικά καθώς οι απαιτούμενες μετατροπές σε αυτή την περίπτωση θα απαιτούσαν 3-6 μήνες.

–          Ένα δημοσιονομικό αδιέξοδο στην αμερικανική Γερουσία.

–          Λάθη πολιτικής (με εξαίρεση τη δημοσιονομική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου και την άρση του προγράμματος αναστολών εργασίας στη Γαλλία, που θεωρούνται μεγαλύτεροι κίνδυνοι).

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News