Business & Finance Δευτέρα 8/02/2021, 13:21
BUSINESS & FINANCE

Πάνω από 60 δολ. η τιμή του πετρελαίου

Σε υψηλό ενός έτους ο «μαύρος» χρυσός

Πάνω από 60 δολ. η τιμή του πετρελαίου

Στα επίπεδα των 60 δολαρίων «σκαρφαλώνει» σήμερα η τιμή του πετρελαίου, η οποία δέχεται ώθηση από την περικοπή της παραγωγής σε μια σειρά βασικών πετρελαιοπαραγωγικών χωρών, όπως η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία.

Την ίδια ώρα, στο θετικό κλίμα για την αγορά του «μαύρου» χρυσού συμβάλλει και η προσδοκία για ένα νέο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης στις ΗΠΑ, το οποίο θα τονώσει τη διεθνή ζήτηση και θα αμβλύνει τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή την στιγμή η τιμή των συμβολαίων Brent καταγράφει άνοδο κατά 1,31% και διαμορφώνεται στα 60,12 δολάρια, για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2020. Δηλαδή πριν από έναν ακριβώς χρόνο.

Άνοδο κατά 1,21% σημειώνει και η αξία των συμβολαίων WTI, τα οποία ενισχύονται στα 57,54 δολάρια ανά βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του προηγούμενου έτους.

Η Σαουδική Αραβία έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση της εγχώριας παραγωγής τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, σε μια προσπάθεια στήριξης των διεθνών τιμών, οι οποίες επηρεάζονται άμεσα από το ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης.

Η πανδημία της Covid-19, άλλωστε, έχει βάλει «φρένο» στην παγκόσμια ζήτηση, ως απόρροια των διαδοχικών lockdowns σε πολλές περιοχές της Ευρώπης και της Ασίας, γεγονός το οποίο επηρεάζει δυσμενώς την κατανάλωση καυσίμων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες του OPEC+ (OPEC + συνεργαζόμενες χώρες) έχουν δεσμευτεί να μειώσουν κατά 7,2 εκατ. βαρέλια την ημερήσια παραγωγή, κάτι το οποίο τηρήθηκε σχεδόν σε ποσοστό 100% τον Ιανουάριο του 2021.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News