Business & Finance Παρασκευή 5/02/2021, 20:30
ΕΚΤ

Ολι Ρεν: Αναγκαία η αλλαγή του στόχου για τον πληθωρισμό

Ολι Ρεν: Αναγκαία η αλλαγή του στόχου για τον πληθωρισμό

Την ανάγκη αλλαγής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ως προς τον πληθωρισμό υπογράμμισε το μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ και διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας Ολι Ρεν. Δεδομένου ότι η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μία μακρά περίοδο υπερβολικά χαμηλού πληθωρισμού, ο Ρεν κάλεσε την ΕΚΤ να αυξήσει τον στόχο της για την αύξηση των τιμών προκειμένου να καταστήσει περισσότερο αξιόπιστη τη «μάχη» κατά του «χαμηλοπληθωρισμού». 

Με την ΕΚΤ να εξετάζει την αλλαγή του στόχου της όσον αφορά στον πληθωρισμό στο πλαίσιο της γενικότερης αναθεώρησης της στρατηγικής της, ο Ολι Ρεν ζήτησε να τεθεί ένας πιο αξιόπιστος στόχος και παράλληλα να επιτραπεί η αύξηση του πληθωρισμού μετά την παρατεταμένη περίοδο χαμηλής αύξησης των τιμών. «Για να καθοδηγήσουμε υψηλότερες προσδοκίες ως προς το μακροπρόθεσμο πληθωρισμό θα πρέπει να επιτρέψουμε την αύξηση του πραγματικού πληθωρισμού πάνω από το στόχο για κάποιο χρονικό διάστημα», ανέφερε ο Φινλανδός κεντρικός τραπεζίτης. 

Ο σημερινός στόχος της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό είναι «χαμηλότερα αλλά κοντά στο 2%», επίπεδο ωστόσο που δεν κατάφερε να φθάσει την τελευταία οκταετία και είναι πιθανόν να συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό και τα επόμενα χρόνια.  

Ο Ολι Ρεν υποστηρίζει ότι αυτή η ρήτρα «χαμηλότερα αλλά κοντά» δημιουργί μία εντύπωση ασυμμετρίας και υποδηλώνει ότι η ΕΚΤ ενδιαφέρεται περισσότερο για υψηλό παρά για χαμηλό πληθωρισμό, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο δύσκολη τη σημερινή της προσπάθεια να ξεφύγει από τον χρόνιο υποτονικό πληθωρισμό. Για το λόγο αυτό, υποστηρίζει ότι θα πρέπει να αλλάξει τόσο ο στόχος όσο και η δέσμευση για μία δυναμική απάντηση στις αποκλίσεις και προς τις δύο κατευθύνσεις. Τόνισε δε, ότι οι αλλαγές αυτές πρέπει να γίνουν έγκαιρα, καθότι οι διαρθρωτικές αλλαγές που προκλήθηκαν από την πανδημία είναι πολύ πιθανόν να επηρεάσουν τον πληθωρισμό τα επόμενα έτη, καθιστώντας πολύ πιο δύσκολη την προσπάθεια της ΕΚΤ να επαναθερμάνει την αύξηση των τιμών. 

 
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News