Business & Finance Παρασκευή 5/02/2021, 19:43
BUSINESS & FINANCE

Όσα αλλάζουν στο λιανεμπόριο από αύριο

Οι επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης

Όσα αλλάζουν στο λιανεμπόριο από αύριο

Νέα αυστηρότερα μέτρα στο λιανεμπόριο αποφάσισε η κυβέρνηση, κατόπιν εισηγήσεως της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες έχει επιστρέψει σε τετραψήφιους αριθμούς.

Πιο συγκεκριμένα, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργούν μόνο τις καθημερινές (Δευτέρα έως Παρασκευή) και μόνο με τη μέθοδο του click away. Τα Σάββατα και τις Κυριακές, θα είναι κλειστά.

Από την πλευρά τους, τα καταστήματα ΟΠΑΠ, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής, τα κέντρα διαιτολογίας, τα κουρεία, τα ΚΤΕΟ, όπως και οι λαϊκές αγορές θα λειτουργούν κανονικά τις καθημερινές, ενώ τα Σαββατοκύριακα -όπως και το λιανεμπόριο- θα είναι κλειστά.

Αντίθετα, κανονικά θα λειτουργούν τα Σάββατα και τις Κυριακές τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία, τα βενζινάδικα, τα καταστήματα πώλησης τροφίμων και οι φούρνοι. Το ωράριο λειτουργίας είναι από 7.00 έως 17.00. Γι’ αυτό το Σάββατο, θα επιτραπεί κατ’ εξαίρεση και η λειτουργία των λαϊκών αγορών. 

Επι της ουσίας, λοιπόν, αυτό που αλλάζει σε σχέση με ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα, είναι το καθολικό κλείσιμο των καταστημάτων τα Σάββατα και η κατάργηση της δυνατότητας click inside στα καταστήματα ένδυσης – υπόδησης και στα βιβλιοπωλεία.

Τα νέα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από αύριο, Σάββατο, στις 6.00 το πρωί, και θα διαρκέσουν τουλάχιστον έως τις 15 Φεβρουαρίου.

Όσον αφορά τις «κίτρινες» περιοχές, προς ώρας δεν αλλάζει κάτι, με τα καταστήματα να λειτουργούν κανονικά -χωρίς click away ή click inside- με την απλή υποχρέωση τήρησης των φυσικών αποστάσεων και της αναλογίας πελατών / τετραγωνικά μέτρα.

Καθολικό lockdown σε πέντε δήμους

Την ίδια ώρα, αποφασίστηκε η επιβολή αυστηρότερων μέτρων στους παρακάτω δήμους:

  • Θήρα, στις Κυκλάδες
  • Μύκονος, στις Κυκλάδες
  • Χαλκίδα, στην Εύβοια
  • Πάτρα, στην Αχαΐα
  • Άγιος Νικόλαος, στο Λασίθι

– Αναστολή λειτουργίας λιανεμπορίου, κομμωτηρίων, κουρείων, κέντρων αισθητικής, πρακτορείων ΟΠΑΠ

– Αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας όλων των σχολείων, υποχρεωτική τηλεκπαίδευση

– Λειτουργία μόνο των σούπερ μάρκετ, φαρμακείων, καταστημάτων τροφίμων, βενζινάδικων και

– Αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας για 15 ημέρες

– Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00 έως 5.00

– Αναστολή αθλητικής δραστηριότητας και χώρων αθλητισμού

– Αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων

– Απαγόρευση τέλεσης κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών παρουσία πιστών στους χώρους λατρείας. Εξαιρούνται οι κηδείες και η ατομική προσευχή.

– Αναστολή οικοδομικής δραστηριότητας

– Η είσοδος και η έξοδος από τους δήμους επιτρέπεται μόνο για λόγους εργασίας

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Τα σχολεία της πρωτοβάθμιας (νηπιαγωγεία – δημοτικά) και της δευτεροβάθμιας (γυμνάσια – λύκεια) εκπαίδευσης θα συνεχίσουν να λετουργούν κανονικά, με εξαίρεση τα Λύκεια, τα οποία θα παραμείνουν κλειστά στις «κόκκινες» περιοχές, όπως και σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News