Business & Finance Παρασκευή 5/02/2021, 18:09
BUSINESS & FINANCE

Eurobank: Ηπιότερο αλλά μακροβιότερο το β’ lockdown για το λιανεμπόριο

Eurobank: Ηπιότερο αλλά μακροβιότερο το β’ lockdown για το λιανεμπόριο

Τις κατηγορίες, οι οποίες οδήγησαν σε συρρίκνωση του όγκου πωλήσεων στο ελληνικό λιανεμπόριο, κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου, δηλαδή του πρώτου μήνα του εν εξελίξει lockdown, παρουσιάζει η Eurobank.

Συνολικά, ο εποχικά διορθωμένος δείκτης όγκου λιανικού εμπορίου, δηλαδή η αξία των πωλήσεων σε σταθερές τιμές, συρρικνώθηκε κατά 6,2% σε σχέση με τον Οκτώβριο 2020 και κατά 6,4% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2019.

Με βάση τα στοιχεία της έκθεσης «Επτά Ημέρες Οικονομίας» της ελληνικής τράπεζας, η πτώση αυτή οφείλεται στις πωλήσεις των κλάδων ένδυσης – υπόδησης (-8% σε μηνιαία βάση), βιβλίων – χαρτικών – λοιπών ειδών (-6,2%) και πολυκαταστημάτων (1,9%).

Αντίθετα, οι κατηγορίες των μεγάλων καταστημάτων τροφίμων, τροφίμων – ποτών – καπνού και φαρμακευτικών – καλλυντικών εμφάνισαν αξιοσημείωτη αντοχή, με αποτέλεσμα να κινηθούν σε ανοδικό έδαφος, παρά το lockdown.

Ηπιότερες οι επιπτώσεις στο β’ lockdown

Σύμφωνα με την Eurobank, μέχρι στιγμής οι επιπτώσεις του τρέχοντος lockdown στο λιανεμπόριο αποδεικνύονται αισθητά ηπιότερες σε σχέση με τον πρώτο γύρο περιοριστικών μέτρων, τον περασμένο Μάρτιο – Απρίλιο.

Στο μεταξύ, όπως παρατηρεί η τράπεζα, η έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στα μέσα του Οκτωβρίου, καλλιέργησε τον φόβο για έναν νέο γύρο περιοριστικών μέτρων, με αποτέλεσμα τα νοικοκυριά να επισπεύσουν την πραγματοποίηση αγορών προϊόντων.

Ένα μέρος των εν λόγω δαπανών, μάλιστα, έλαβε χώρα τις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου, δηλαδή λίγο πριν την έναρξη ισχύος των νέων μέτρων, γεγονός το οποίο περιόρισε ως έναν βαθμό τις απώλειες για το σύνολο του μήνα.

Την ίδια ώρα, στον ηπιότερο αντίκτυπο φαίνεται ότι συμβάλλει και το εν μέρει άνοιγμα της αγοράς κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, με τη μέθοδο του click – away, κάτι το οποίο αντιστάθμισε έστω και ήπια τις αρνητικές συνέπειες των μέτρων.

Μακροβιότερο το β’ lockdown

Από την άλλη πλευρά, όμως, η Eurobank δεν αποκλείει το ενδεχόμενο το δεύτερο lockdown, αν και ηπιότερο, εντέλει να αποδειχθεί μακροβιότερο σε σχέση με το πρώτο.

Κι αυτό, διότι η μεγαλύτερη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων αλλά και το επαναλαμβανόμενο άνοιγμα-κλείσιμο της αγοράς (μέθοφος ακορντεόν), έχουν σημαντικό κόστος για την οικονομία.

Ως εκ τούτου, είναι πολύ πιθανό, η αρνητική επίδραση στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα από το β’ lockdown να κατανεμηθεί σε δύο τρίμηνα και όχι σε ένα, δηλαδή στο δ’ τρίμηνο του 2020 και στο α’ τρίμηνο του 2021.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News