Business & Finance Παρασκευή 5/02/2021, 15:56
BUSINESS & FINANCE

EBRD: Με 11 εκατ. ευρώ στο χαρτοφυλάκιο NPLs «IRIS» της Τρ. Πειραιώς

Πρόκειται για 53.000 «κόκκινα» δάνεια

EBRD: Με 11 εκατ. ευρώ στο χαρτοφυλάκιο NPLs «IRIS» της Τρ. Πειραιώς

Σε συμφωνία για την αγορά μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) της Τράπεζας Πειραιώς, λογιστικής αξίας 700 εκατ. ευρώ, προχώρησε η Intrum Holding, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Επενδύσεων (EBRD).

Πρόκειται για το χαρτοφυλάκιο IRIS, το οποίο απαρτίζεται από σχεδόν 53.000 «κόκκινων» δανείων, συνολικών νομικών αξιώσεων 1,7 δισ. ευρώ και λογιστικής αξίας 700 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την τρίτη αγορά NPEs στο πλαίσιο του ειδικού προγράμματος της EBRD για τη μείωση του αποθέματος «κόκκινων» δανείων στην Ελλάδα. H συμβολή της Τράπεζας στην αγορά του IRIS ανέρχεται σε 11 εκατ. ευρώ.

Έως τον Σεπτέμβριο του 2020, τα NPEs των ελληνικών τραπεζών ανέρχονταν σε 63,5 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 35,3% των συνολικών δανείων, καταγράφοντας σημαντική μείωση σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2019. 

«Η νέα συναλλαγή θα στηρίξει περαιτέρω την σταθερότητα των ελληνικών τραπεζών, συνδράμοντας στη μείωση του αριθμού των συνολικών εκθέσεων» σχολίασε, μεταξύ άλλων, η EBRD.

Ο Άκης Μπης, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Intrum Investments για την Ελλάδα, διαβεβαίωσε ότι «το επενδυτικό μας πλάνο εξελίσσεται ομαλά και σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας». «Με την ολοκλήρωση των διαδικασιών απόκτησης του χαρτοφυλακίου IRIS αλλά και του χαρτοφυλακίου Aeolus το 2020, επιβεβαιώνουμε τον μακροπρόθεσμο επενδυτικό μας ορίζοντα στην Ελλάδα».

Από την πλευρά της, η Andreea Moraru, επικεφαλής των εργασιών της EBRD για την Ελλάδα και την Κύπρο, παρέπεμψε στη δέσμευση για επιτάχυνση των επενδύσεων, οι οποίες «είναι απαραίτητες για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News