Business & Finance Παρασκευή 5/02/2021, 14:53
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μετά το 2023 θα επιστρέψουν τα μακρινά ταξίδια

Μετά το 2023 θα επιστρέψουν τα μακρινά ταξίδια

Για το 2022 μετατίθενται οι όποιες ελπίδες για μια ουσιαστική ανάκαμψη της παγκόσμιας βιομηχανίας των ταξιδιών, ενώ ειδικά στις μακρινές πτήσεις, οι επιβάτες δεν πρόκειται να επιστρέψουν πριν από το 2023 ή και το 2024, σύμφωνα με το Bloomberg.

Καθώς η προσπάθεια των αεροπορικών εταιρειών για τη δημιουργία ενός ψηφιακού «διαβατηρίου» υγείας που θα αντικαταστήσει την υποχρεωτική καραντίνα των ταξιδιωτών «κολλάει» στην επιφυλακτική στάση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η ουσιαστική ανάκαμψη των ταξιδιών δεν αναμένεται πριν από το 2022. «Ίσως να είναι πολύ αργά για να σωθούν πολλές αεροπορικές εταιρείες που έχουν ρευστότητα μόνο για μερικούς μήνες. Και η καθυστέρηση απειλεί να σκοτώσει τις καριέρες εκατοντάδων χιλιάδων πιλότων, αεροσυνοδών και εργαζομένων αεροδρομίων που ήδη συμπληρώνουν σχεδόν ένα χρόνο χωρίς δουλειά», αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο επικεφαλής της αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους Ryanair, Μάικλ Ο’ Λίρι, εκτιμά ότι σχεδόν ολόκληρος ο πληθυσμός της Ευρώπης θα έχει εμβολιαστεί έως τα τέλη του Σεπτεμβρίου. «Αυτό είναι το σημείο στο οποίο θα ελευθερωθούμε από αυτούς τους περιορισμούς. Τα κοντινά ταξίδια θα ανακάμψουν δυναμικά και γρήγορα», προβλέπει.

Ο Τζόσουα Νγκ, της Alton Aviation Consultancy, συμφωνεί ότι η ανάκαμψη της επιβατικής κίνησης είναι κάτι που θα συμβεί μέσα στο 2022. Όμως, οι μακρινές πτήσεις ενδεχομένως να μην αποκατασταθούν πλήρως μέχρι το 2023 ή το 2024. 

Η International Air Transport Association (ΙΑΤΑ) εκτίμησε αυτή την εβδομάδα ότι η επιβατική κίνηση θα βελτιωθεί μόλις κατά 13% φέτος, στο χειρότερο σενάριο. Το Δεκέμβριο, είχε ανακοινώσει επίσημη πρόβλεψη για αύξηση 50%. 

Ήδη, η American Airlines προειδοποίησε ότι 13.000 υπάλληλοί της θα μπορούσαν να απολυθούν, με πολλούς εξ αυτών να έρχονται αντιμέτωποι με μία δεύτερη απόλυση σε διάστημα έξι μηνών. Η διοίκηση της εταιρείας είπε στους εργαζομένους ότι στα τέλη του 2020 περίμενε ότι όλα τα αεροπλάνα της θα πέταγαν το καλοκαίρι. «Δυστυχώς, αυτό δεν πρόκειται πλέον να συμβεί», παραδέχθηκε. 

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News