Business & Finance Παρασκευή 5/02/2021, 13:49
BUSINESS & FINANCE

H Robinhood βάζει πάλι στο «παιχνίδι» την GameStop

«Ας αγοράσουμε GameStop»

H Robinhood βάζει πάλι στο «παιχνίδι» την GameStop

Νέο ράλι καταγράφουν οι μετοχές των GameStop και AMC Entertainment, μετά την απόφαση της πλατφόρμας Robinhood να άρει τους προσωρινούς περιορισμούς στη διαπραγμάτευση συνολικά 13 μετοχών.

«Δεν υπάρχει πλέον προσωρινό όριο στην αύξηση των θέσεών σας» ανέφερε η δημοφιλής χρηματιστηριακή πλατφόρμα, σε μήνυμα προς τους χρήστες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα, λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, η μετοχή της GameStop εκτινάσσεται άνω του 15%, επιστρέφοντας στα επίπεδα των 60 δολαρίων. Κέρδη της τάξης του 5% παρουσιάζει και η μετοχή της AMC.

Η επιβολή ορίων είχε επέλθει ως συνέπεια των ακραίων διακυμάνσεων στις μετοχές μιας σειράς εταιρειών – ζόμπι της Wall Street, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό της GameStop. Επρόκειτο για εισηγμένες με ζημιογόνους ισολογισμούς και προβληματικές προοπτικές.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο ξεκίνησε από εκατοντάδες χιλιάδες μικρο-επενδυτές, οι οποίοι συντονίστηκαν μέσω του φόρουμ wallstreetbets του Reddit, και προέβησαν σε μαζικές αγορές μετοχών, οι οποίες είχαν σορταριστεί σημαντικά από μεγάλα hedge funds.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την εκρηκτική άνοδο των εν λόγω μετοχών -με τη μετοχή της GameStop να φθάνει στο +1.629% τον Ιανουάριο- αλλά και την απώλεια πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων από την «τσέπη» των θεσμικών επενδυτών, οι οποίοι είχαν ποντάρει στην πτώση των μετοχών.

Αυτή την στιγμή, η κεφαλαιοποίηση της GameStop ανέρχεται σε περίπου 3 δισ. δολάρια, αν και στα τέλη του προηγούμενου μήνα είχε αγγίξει τα 30 δισ. δολάρια. Η απελευθέρωση των συναλλαγών στην πλατφόρμα Robinhood, αναμφίβολα, αναμένεται να συμβάλει στην ανάκαμψη του «φαινομένου GameStop», καθώς οι περισσότεροι μικρο-επενδυτές συμμετέχουν στο «παιχνίδι» μέσω του συγκεκριμένου χρηματιστηριακού App.

«Ας αγοράσουμε GameStop» έγραψε ένας εκ των χρηστών του Twitter, ο οποίος κάλεσε τους υπόλοιπους επενδυτές να μην πουλήσουν άλλες μετοχές της εταιρείας video games, προκειμένου να «χτυπήσουν» και πάλι τα hedge funds.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, το φαινόμενο GameStop είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξαλειφθεί μέσα στις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες. Η «μάχη» των ερασιτεχνών επενδυτών εναντίον των hedge funds και όσων σορτάρουν φαίνεται ότι μόλις ξεκίνησε και ότι αυτό που είδαμε ήταν το πρώτο «επεισόδιο».

Όμως, στο τέλος της ημέρας, αυτό που έχει θεμελιώδη σημασία είναι και οικονομικά μεγέθη της εισηγμένης, τα οποία αργά ή γρήγορα απoτυπώνονται και στο ταμπλό του χρηματιστηρίου -συνήθως επιβεβαιώνοντας όσους έχουν προνοήσει να σορτάρουν.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News