BUSINESS & FINANCE

Γιατί το project Ektasis κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα

Τι αναφέρει η απόφαση του Αρείου Πάγου

Γιατί το project Ektasis κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα

Ύστερα από πολλές αναβολές, η διαδικασία υποβολής προσφορών για την απόκτηση, μέσω 15 διαφορετικών διαγωνισμών, των ακινήτων που ανήκουν στην -ενταχθείσα σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης-εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Ektasis έχει οριστεί να πραγματοποιηθεί από τις 8 έως τις 11 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι ο διαγωνισμός θα προχωρήσει χωρίς προσκόμματα.

Η εταιρεία πριν από περίπου ένα χρόνο κατέθεσε στον Άρειο Πάγο αίτηση αναίρεσης της απόφασης 1561/2019 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για υπαγωγή σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Η απόφαση του Αρείου Πάγου, που καθαρογράφηκε και δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες, με καθυστέρηση λόγω της πανδημίας, απέρριψε την αίτηση αναστολής της Ektasis. Ωστόσο, κατά την ανάπτυξη του σκεπτικού από το Δ’ Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου υπάρχει ένα σημείο το οποίο θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα τον επικείμενο διαγωνισμό.

Σύμφωνα με αυτό η Ektasis θα έπρεπε να αποκτήσει την ιδιότητα του διάδικου κατά την εκδίκαση, στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, της αίτησης (των τραπεζών) υπαγωγής σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Δεν απαιτούνταν δηλαδή, η Ektasis να προχωρήσει στην άσκηση κύριας παρέμβασης για να  αναπτύξει τις προτάσεις της εναντίον της διαδικασίας ένταξής της σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Αυτή η ερμηνεία προκύπτει από το σημείο (σελ.6) της απόφασης του Αρείου Πάγου, που έχει στη διάθεσή του το moneyreview, κατά το οποίο:

«Εξαιτίας του ότι σε κίνηση της διαδικασίας νομιμοποιούνται ενεργητικά μόνον οι πιστωτές της υπό διαχείριση επιχειρήσεως (σ.σ.: Ektasis), εφ’ όσον συγκεντρώνουν ορισμένο ποσοστό των εναντίον της απαιτήσεων και έχουν συγκεκριμένη ιδιότητα (ένας τουλάχιστον χρηματοδοτικός φορέας), δημιουργείται ζήτημα ακροάσεως στη δίκη αυτή της αμέσως ενδιαφερόμενης υπό διαχείριση εταιρείας. Kαι εφ’ όσον η συγκεκριμένη διαφορά υπάγεται στην κατηγορία των μη γνήσιων υποθέσεων εκούσιας δικαιοδοσίας, αναγκαία, εν προκειμένω, η αποτελεσματική κατοχύρωση του δικαιώματος ακροάσεώς της, με την παροχή σ’ αυτήν εξουσιών διαδίκου, που θα μπορεί να επηρεάσει ουσιαστικά την έκβαση της δίκης. […] Ο όρος διάδικοι προσεγγίζεται με την ευρύτερη έννοια των μετεχόντων στη διαδικασία προσώπων, στην οποία περιλαμβάνονται όσοι απέκτησαν τυπικά την ιδιότητα του συμμετάσχοντος στη δίκη προσώπου […]”

Τα ασφαλιστικά

Η απόκτηση της ιδιότητας του διαδίκου αναμένεται, όπως αναφέρουν νομικοί κύκλοι, να οδηγήσει την Ektasis στην κατάθεση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων για την αναστολή της διαδικασίας πώλησης των ακινήτων της. Εάν η εταιρεία κερδίσει τα ασφαλιστικά μέτρα, τουλάχιστον ωσότου εκδικαστεί η κύρια υπόθεση, η διαγωνιστική διαδικασία θα «παγώσει». Και αν, εν τέλει, οι προτάσεις της εταιρείας -δεν ακούστηκαν κατά την εκδίκαση της υπαγωγής σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης- που υποστηρίζει ότι εσφαλμένα εντάχθηκε σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, πείσουν τη δικαιοσύνη, τότε ο διαγωνισμός θα είναι άκυρος. Κι αυτό διότι η Ektasis θα έχει δικαιωθεί, γεγονός που θα οδηγούσε την εταιρεία εκτός του καθεστώτος ειδικής διαχείρισης.

Ουδείς από όσους παρακολουθούν την υπόθεση γνωρίζει πόσες πιθανότητες θα μπορούσε να συγκεντρώνει το σενάριο της δικαίωσης της Ektasis. Ωστόσο, λίγοι διαφωνούν ότι η χρησιμοποίηση από την εταιρεία ένδικων όπλων που «ξεκλειδώνουν» με την (απορριπτική) απόφαση του Αρείου Πάγου, θα μπορούσε να μπλοκάρει το διαγωνισμό για την εκποίηση του χαρτοφυλακίου της εταιρείας, που απαιτεί εγγυητικές επιστολές αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Τα ακίνητα

Το χαρτοφυλάκιο της Ektasis, που τέθηκε σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης τον Ιούλιο του 2019 με την απόφαση 1561/2019 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, περιλαμβάνει ακίνητα αξίας άνω των 100 εκατ. ευρώ. Σε αυτά ανήκουν έκταση 17 στρεμμάτων στο Μαρούσι, οικόπεδο 10 στρεμμάτων στην Λεωφόρο Κηφισίας, κοντά στην εταιρεία Microsoft, ακίνητο 2,7 στρεμμάτων στην οδό Κυριακή στην Κηφισιά και ημιτελές κτίριο στον κόμβο Καλυφτάκη, στην Εθνική Οδό. Το επενδυτικό ενδιαφέρον κεντρίζει και το κτήριο στην οδό Χειμάρρας 10-12 στο Μαρούσι, όπου βρίσκονταν, πριν από πολλά χρόνια, τα γραφεία της Kodak. Δεδομένου ότι πρόκειται για μία από τις τελευταίες αδόμητες εκτάσεις του Αμαρουσίου ενδείκνυται για την ανάπτυξη ενός σύγχρονου κτηρίου γραφείων.

Τα ακίνητα της Ektasis περιλαμβάνουν καταστήματα μισθωμένα σε μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων, αλλά και οικόπεδα σε Ηράκλειο Αττικής, Γέρακα, Μαραθώνα και Χαλάνδρι.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News