Business & Finance Πέμπτη 4/02/2021, 19:46
BUSINESS & FINANCE

Τα προβλήματα… ηθικής του κρατικού ταμείου επενδύσεων της Νορβηγίας

To «κίτρινο» της Επιτροπής Ηθικής

Τα προβλήματα… ηθικής του κρατικού ταμείου επενδύσεων της Νορβηγίας

Προβλήματα ηθικής αρχίζει να αντιμετωπίζει το κρατικό ταμείο επενδύσεων της Νορβηγίας, το οποίο καλείται να αναθεωρήσει τα ποσοστά που διατηρεί σε διάφορες κρατικές πετρελαϊκές εταιρείες.

Πολύ πρόσφατα, η Επιτροπή Ηθικής άναψε κίτρινο «φως», προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο αγοράς μετοχών εταιρειών, οι οποίες εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς, κάτι το οποίο παραβιάζει τους εσωτερικούς κανόνες.

Ήδη το νορβηγικό ταμείο, το οποίο είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως στο είδος του, έχει αποεπενδύσει διάφορους «επίφοβους» κλάδους, όπως των καπνικών ειδών, των οπλικών συστημάτων, της βιομηχανίας άνθρακα κ.α.

«Εάν οι κατηγορίες αφορούν πολλές εταιρείες του ίδιου κλάδου, η Επιτροπή Ηθικής συχνά επαναξιολογεί το σύνολο του κλάδου και εξετάζει κάθε εταιρεία ξεχωριστά» αναφέρεται στο business plan του επενδυτικού ταμείου.

Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη λίστα της Επιτροπής Ηθικής, αυτή την στιγμή «υπάρχουν πολλές υποθέσεις διαφθοράς, οι οποίες σχετίζονται με τις εθνικές πετρελαϊκές εταιρείες». Έτσι, το ταμείο καλείται εντός του 2021 να εξετάσει αυτές τις καταγγελίες και να πράξει αναλόγως.

Η λίστα με τις εταιρείες που τελούν υπό παρακολούθηση αναμένεται να δημοσιευθεί τον επόμενο μήνα.

Πέραν των πετρελαϊκών υποθέσεων διαφθοράς, στο επίκεντρο της Επιτροπής Ηθικής βρίσκονται και ζητήματα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων από εταιρείες παραγωγής υποδημάτων.

Το 2020, το νορβηγικό ταμείο είχε επιστροφές 123 δισ. δολαρίων από τις επενδύσεις του, με τα μεγαλύτερα κέρδη να προέρχονται από τις τεχνολογικές μετοχές. Αντίθετα, οι μεγαλύτερες απώλειες προέρχονταν από το βρετανικό χαρτοφυλάκιο και τις πετρελαϊκές επενδύσεις.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News