Business & Finance Πέμπτη 4/02/2021, 15:52
BUSINESS & FINANCE

«Ο πόλεμος του Reddit με τη Wall Street είναι η νέα Αραβική Άνοιξη»

«Ο πόλεμος του Reddit με τη Wall Street είναι η νέα Αραβική Άνοιξη»

Η «εξέγερση» των day traders του Reddit κατά της Wall Street έχει όλα τα χαρακτηριστικά της Αραβικής Άνοιξης, επισημαίνει ο γνωστός οικονομολόγος Μοχάμεντ Ελ Έριαν.

Η μανία του trading που ξεκίνησε μέσα από τα φόρουμς του Reddit ήρθε από το πουθενά, με αποτέλεσμα οι εποπτικές αρχές να είναι διχασμένες, ανάμεσα στην προστασία των μικροεπενδυτών και την αντιμετώπιση της πιθανής χειραγώγησης των αγορών, είπε.

Ο Ελ-Έριαν δήλωσε ότι κατανοεί την οργή των ερασιτεχνών traders απέναντι στη Wall Street, η οποία πηγάζει από τις ανισότητες στον πλούτο, τα εισοδήματα και τις ευκαιρίες.

«Υπάρχει πολλή οργή σε αυτή την τραγική εποχή, όπου η οικονομία έχει συρρικνωθεί, όπου υπάρχει τεράστια ανεργία, όμως η Wall Street πηγαίνει από ρεκόρ σε ρεκόρ», εξήγησε σε συνέντευξή του στο ABC News.  «Ποιοι πλούτισαν; Οι πλούσιοι», είπε.

Στο πλαίσιο αυτό, παρομοιάζει το κίνημα των traders του Reddit με την Αραβική Άνοιξη, όταν μία νέα γενιά διαδηλωτών εξοικειωμένων με την τεχνολογία οργανώθηκε μέσω των social media για τη δημιουργία κοινωνικών κινημάτων, που ζητούσαν αλλαγή.

«Ο κόσμος βγαίνει στους δρόμους. Συντονίζονται χωρίς να υπάρχει κανένας ηγέτης απολύτως. Δουλεύει εξαιρετικά καλά. Υπάρχουν αποτελέσματα τα οποία κανείς δεν περίμενε», σημείωσε ο Ελ-Έριαν, αναφερόμενος στα κινήματα της Αραβικής Άνοιξης. Εκτίμησε, όμως, ότι δύσκολα οι traders του Reddit θα βρουν παρόμοιες ευκαιρίες ξανά.

Παρόλα αυτά, απαρίθμησε τους τρεις παράγοντες που έδωσαν στους μικροεπενδυτές το θάρρος να κηρύξουν πόλεμο στο χρηματοοικονομικό σύστημα:

Πρώτον, έχουν περισσότερα κεφάλαια στα χέρια τους, καθώς η κατανάλωση των νοικοκυριών έχει μειωθεί λόγω της πανδημίας.

Δεύτερον, το Reddit τους έδωσε ένα φόρουμ για να συντονίσουν τη δράση τους.

Τρίτον,  το Robinhood και οι άλλες πλατφόρμες που είναι εύκολες στη χρήση μείωσαν τα εμπόδια για την είσοδο ερασιτεχνών στις αγορές.

Σε κάθε περίπτωση, ο Ελ-Έριαν προειδοποιεί για τους κινδύνους στις αγορές. «Πιστεύω ότι το μάθημα των τελευταίων ετών είναι ότι τα θεμελιώδη στοιχεία είναι ωραία, αλλά δεν είναι αυτά που κινούν τις αγορές. Εμείς, οι αγορές, καβαλάμε αυτό το απίστευτο κύμα ρευστότητας. Είναι τεράστιο, είναι σχετικά σταθερό και το λατρεύουμε. Σε κάποιο σημείο, γνωρίζουμε ότι θα σκάσει. Όπως κάθε σέρφερ, γνωρίζεις ότι το κύμα τελικά θα σκάσει. Αλλά φαίνεται ότι δεν θα σκάσει για λίγο καιρό ακόμα και, εν τω μεταξύ, οι αγορές έχουν αποσυνδεθεί εντελώς από τα θεμελιώδη», εξήγησε.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News