Business & Finance Πέμπτη 4/02/2021, 14:47
BUSINESS & FINANCE

Το νέο «τσουνάμι» που απειλεί τους Αμερικανούς

Απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος, ύδρευσης και θέρμανσης

Το νέο «τσουνάμι» που απειλεί τους Αμερικανούς

Για «τσουνάμι» απλήρωτων λογαριασμων ηλεκτρικού ρεύματος στις ΗΠΑ κάνει λόγο το πρακτορείο Bloomberg, καθώς τα διαδοχικά lockdowns και ο περιορισμός των μετακινήσεων έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των ενεργειακών αναγκών των καταναλωτών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 10% το διάστημα Απριλίου – Ιουλίου, με τους Αμερικανούς να καλούνται να πληρώσουν έξτρα λογαριασμούς, ύψους σχεδόν 6 δισ. δολαρίων. Μόνο τον Απρίλιο δε, η αύξηση της ηλεκτρικής κατανάλωσης διαμορφώθηκε στο 22%.

Προκειμένου να αποφευχθούν εικόνες κατασχέσεων εν μέσω πανδημίας, συνολικά 34 πολιτείες επέβαλαν μορατόριουμ στις πληρωμές του ηλεκτρικού ρεύματος, σε μια σημαντική «χείρα βοηθείας» προς τα ευάλωτα αμερικανικά νοικοκυριά. Όμως, όλα αυτά ίσχυαν για το α’ κύμα της πανδημίας.

Στο δεύτερο -και πιο ισχυρό- κύμα, το μορατόριουμ αφορά μόλις 16 πολιτείες, όπου κατοικεί το 40% του αμερικανικού πληθυσμού. Έτσι, η πλειονότητα των Αμερικανών καλείται άμεσα να πληρώσει τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς, με τα «φέσια» να αυξάνονται διαρκώς, λαμβάνοντας υπόψη και τον υψηλό αριθμό ανέργων ή χαμηλά αμειβόμενων εργαζόμενων.

Παρότι δεν υπάρχει ασφαλής εκτίμηση για το ακριβές ύψος των απλήρωτων λογαριασμών, η εταιρεία Wolfe θεωρεί ότι περίπου 9 έως 12 εκατ. νοικοκυριά έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς τις επιχειρήσεις ύδρευσης, ηλεκτρισμού και θέρμανσης, με μέσο χρέος 6.500 δολάρια, συμπεριλαμβανομένων και των απλήρωτων ενοικίων. Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, από την πλευρά, εκτιμά το αντίστοιχο χρέος σε 5.600 δολάρια.

Στις 13 Ιανουαρίου του 2021, περισσότερες από 600 οργανώσεις απέστειλαν αίτημα στον νέο πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, με στόχο την νομοθέτηση ενός πανεθνικού μορατόριουμ στους λογαριασμούς ύδρευσης, ηλεκτρισμού και θέρμανσης. Το συγκεκριμένο αίτημα, πάντως, δεν αναμένεται να γίνει αποδεκτό, με τον Λευκό Οίκο να αρκείται στην παροχή ενός κονδυλίου 5 δισ. δολαρίων για τους λογαρισμούς των νοικοκυριών. Ακόμη 25 δισ. θα δοθούν ως βοήθεια για την πληρωμή των ενοικίων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News