Business & Finance Πέμπτη 4/02/2021, 14:48
BUSINESS & FINANCE

Πού στρέφονται οι ελπίδες για την κρουαζιέρα

Πού στρέφονται οι ελπίδες για την κρουαζιέρα

Ελπίδες για διάσωση έστω μέρους της νέας τουριστικής σεζόν στην ελληνική κρουαζιέρα γεννούν οι εμβολιασμοί, αν και ο δρόμος μέχρι την επανεκκίνηση είναι μακρύς και προσκρούει σε «σκοπέλους».

Όπως σημειώνει το Reuters, oι ελληνικές εταιρείες κρουαζιέρας ελπίζουν ότι η επιτάχυνση των εμβολιασμών και το προτεινόμενο από την κυβέρνηση σχέδιο για την καθιέρωση ενός κοινού πιστοποιητικού εμβολιασμού θα βοηθήσει τα πλοία να «λύσουν τους κάβους» και να επανεκκινήσουν τα ταξίδια τους εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου.

Με τη διεθνή ταξιδιωτική δραστηριότητα σχεδόν σε ακινησία, η διάσωση τουλάχιστον μέρους της θερινής σεζόν είναι ζωτικής σημασίας, δηλώνει στο Reuters ο Γιώργος Κουμπενάς, εκ μέρους της Celestyal Cruises, που δραστηριοποιείται στα ελληνικά νησιά και την ανατολική Μεσόγειο.

Πού στρέφονται οι ελπίδες για την κρουαζιέρα-1
Φωτ. Reuters

 

Τα πλοία της Celestyal έχουν αγκυροβολήσει στο λιμάνι του Πειραιά εδώ και μήνες και ενώ τα μέλη των πληρωμάτων έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους το κόστος συντήρησης για τη διατήρηση της λειτουργικότητας των πλοίων ανέρχεται ημερησίως έως και το ποσό των 15.000 ευρώ (18.016,50 δολ.). Είναι κρίσιμης σημασίας τα πλοία της εταιρείας να ξεκινήσουν ξανά τα ταξίδια, αναφέρει ο κ. Κουμπενάς.

Λόγω της πανδημίας η Ελλάδα είδε τις τουριστικές ροές της να υποχωρούν σημαντικά το 2020. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ελπίζει σε μία καλύτερη τουριστική σεζόν φέτος χάρη στην πρόοδο των εμβολιασμών, ασκεί πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την καθιέρωση ενός πανευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού. Σε δηλώσεις του σήμερα στο ειδησεογραφικό πρακτορείο δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα τα πάμε πολύ καλύτερα σε σχέση με πέρυσι». Όπως σημείωσε «πέρυσι, ήμασταν στο 20-25% από ό,τι θα είχαμε σε μια κανονική χρονιά» αλλά «αν πετύχουμε το 50% από αυτό που θα είχαμε σε μια κανονική χρονιά, θα είναι και πάλι 100% καλύτερα σε σχέση με πέρυσι».

Ο κ. Κουμπενάς εκτιμά ότι η υιοθέτηση ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού «σίγουρα θα βοηθήσει». Ωστόσο, τα εμπόδια παραμένουν.

Η επίτευξη πανευρωπαϊκής συμφωνίας παραμένει μετέωρη, λόγω των ενστάσεων ορισμένων χωρών που αντιτίθενται στο ενδεχόμενο να συνδεθούν οι μετακινήσεις με ένα τέτοιο πιστοποιητικό, αλλά και λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με το αν οι εμβολιασθέντες μπορούν να μεταδίδουν τον ιό σε άλλους.

Επιπλέον ο αργός ρυθμός εμβολιασμών ενδεχομένως να μην επιτρέψει στις εταιρείες κρουαζιέρας να ζητούν από τους επιβάτες τους ένα τέτοιο έγγραφο πριν από τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιέρας και Φορέων Ναυτιλίας Θεόδωρος Κόντες.

Ο δρόμος για την επιστροφή στα προ κορωνοϊού επίπεδα φαντάζει μακρύς. Η Celestyal ελπίζει ότι η αποκατάσταση των αεροπορικών συνδέσεων με χώρες που αποτελούν βασικές αγορές της όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς θα μπορέσει θα βοηθήσει και προγραμματίζει επανέναρξη των κρουαζιέρων από τον Απρίλιο.

Ζωτικής σημασίας είναι ο εμβολιασμός των πληρωμάτων. Η εταιρεία έχει ζητήσει να ληφθεί μέριμνα και να αντιμετωπιστούν τα μέλη των πληρωμάτων ως ειδική κατηγορία και περιμένει απάντηση, σύμφωνα με τον κ. Κουμπενά. Όπως σημειώνει, αυτό πρέπει να γίνει μέχρι τον Μάρτιο. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News