Business & Finance Πέμπτη 4/02/2021, 12:32
BUSINESS & FINANCE

Ο Έλληνας που προσπάθησε να εξαγοράσει την Inter

Στα 750 εκατ. ευρώ η αξία της ιταλικής ομάδας

Ο Έλληνας που προσπάθησε να εξαγοράσει την Inter

Επίσημη πρόταση εξαγοράς της Inter κατέθεσε το βρετανικό fund BC Partners, του οποίου επικεφαλής επενδύσεων είναι ο Έλληνας Νίκος Σταθόπουλος.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφημερίδας Il Sole 24 Ore, το BC Partners αποτιμά την αξία της ιταλικής ποδοσφαιρικής ομάδας στα 750 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και του χρέους, ύψους άνω των 400 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, όπως μετέδωσε λίγο νωρίτερα το πρακτορείο Reuters, οι Κινέζοι ιδιοκτήτες της Inter -ελέγχουν το 68,5% των μετοχών- δεν έμειναν ικανοποιημένοι με την προσφορά των Βρετανών, με αποτέλεσμα να απορρίψουν την πρόταση.

Το βρετανικό fund βρισκόταν σε εντατικές διαπραγματεύσεις με την κινεζική εταιρεία Suning, στην οποία ανήκει από το 2016 η Inter, εδώ και περίπου έναν μήνα. 

Εάν και δεν αποκλείεται το BC Partners να επανέλθει με νέα πρόταση, η Suning δηλώνει ανοιχτή στο να ακούσει κι άλλες προσφορές. Ανάμεσα στους πιθανούς ενδιαφερόμενους, εξάλλου, συμπεριλαμβάνονται το αμερικανικό fund Fortress, το σουηδικό fund ΕQT, καθώς και το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Άμπου Ντάμπι.

Η Inter, την περίοδο 2019 – 2020, εμφανώς επηρεασμένη από τον κορωνοϊό, κατέγραψε ζημιές 102 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να αναζητάει πρόσθετα κεφάλαια, ύψους 200 εκατ. ευρώ, έως το τέλος του 2021, προκειμένου να αντεπεξέλθει στις αυξημένες χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της.

Η Suning είναι πρόθυμη να πουλήσει έως και το 40% των μετοχών της ιταλικής ομάδας, προσδοκώντας προσφορές, οι οποίες αποτιμούν το σύνολο της αξίας της Inter σε άνω του 1 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Suning, ή αλλιώς Suning Gaming, είναι μία κινεζική εταιρεία, η οποία ανήκει στον Όμιλο Suning.com. Ο τελευταίος δραστηριοποιείται στον κλάδο του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Ποιος είναι ο Νίκος Σταθόπουλος

Ο Νίκος Σταθόπουλος εντάχθηκε στο δυναμικό του BC Partners το 2005 και σήμερα είναι εταίρος, επικεφαλής της επιτροπής διαχείρισης χαρτοφυλακίου, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου και επικεφαλής των επενδύσεων του fund στους τομείς της Τηλεπικοινωνίας και των Media.

Τα τελευταία 16 χρόνια έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη του βρετανικού fund, το οποίο διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία 23 δισ. ευρώ, έχοντας ολοκληρώσει περισσότερες από 100 ιδιωτικές επενδύσεις, αξίας άνω των 140 δισ. ευρώ.

Πριν το BC Partners, εργαζόταν για επτά χρόνια ως εταίρος στην Apax Partners του Λονδίνου, συμβάλλοντας σε μερικές από τις μεγαλύτερες buy-out συναλλαγές της Ευρώπης. Η επαγγελματική του σταδιοδρομία ξεκίνησε στην Boston Consulting Group στην πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλέιου.

Είναι κάτοχος MBA από το Harvard Business School, ενώ είναι απόφοιτος του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ). 

Ο Έλληνας που προσπάθησε να εξαγοράσει την Inter-1

Γερ. Χιον.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News