Business & Finance Πέμπτη 4/02/2021, 09:56
BUSINESS & FINANCE

Mytilineos: Στα 315 εκατ. ευρώ τα ΕΒΙΤDA το 2020

«Αντοχές», παρά τις αντιξοότητες

Mytilineos: Στα 315 εκατ. ευρώ τα ΕΒΙΤDA το 2020

Σε 129 εκατ. ευρώ, έναντι 145 εκατ. το 2019, διαμορφώθηκαν πέρυσι τα καθαρά κέρδη της Mytilineos μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, ενώ σχεδόν αμετάβλητα παρέμειναν τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), επωφελούμενα από την ισχυρή επίδοση του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, το 2020 η λειτουργική κερδοφορία (ΕΒΙΤDA) διαμορφώθηκε σε 315 εκατ. ευρώ έναντι 313 εκατ. το 2019. O κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 1.899 εκατ. ευρώ έναντι 2.256 εκατ. τo 2019, σημειώνοντας μείωση 16% που, σύμφωνα με την εταιρεία, οφείλεται στο αδύναμο περιβάλλον τιμών των Τομέων της Μεταλλουργίας και Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου και στην χρονική μετατόπιση τόσο στην υλοποίηση, όσο και στη συμβασιοποίηση νέων έργων στους Τομείς Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας και Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης λόγω της πανδημίας.

Ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα 538 εκατ. έναντι 421 εκατ. το 2019 , με το δείκτη του καθαρού δανεισμού προς EBITDA να διαμορφώνεται σταθερά σε επίπεδα χαμηλότερα του 2x (1,71). Παράλληλα, όπως επισημαίνεται, «μετά την πρόωρη αποπληρωμή του ομολόγου ύψους 300 εκατ. τον Ιούνιο του 2020 (το οποίο κανονικά έληγε τον Ιούνιο του 2022) η εταιρεία διαθέτει ένα εξαιρετικό πιστωτικό προφίλ, καθώς δεν προβλέπονται σημαντικές λήξεις υποχρεώσεων μέχρι το τέλος του 2024».

Επίσης προτεινόται μέρισμα 0,36 ευρώ ανά μετοχή (προσαρμοσμένο για τις ίδιες μετοχές) που αντιστοιχεί σε 41% των καθαρών κερδών έναντι 35,5% το 2019.

Αναφορικά με την επίδοση στο δ΄ τρίμηνο του 2020, τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 81 εκατ. ευρώ έναντι 65 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2019, επωφελούμενα από τη βελτίωση των επιδόσεων του Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης, αλλά και τις σταθερά υψηλές αποδόσεις των Τομέων Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου και Μεταλλουργίας

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Απορροφήσαμε αποτελεσματικά τους κραδασμούς

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας, «συνολικά το 2020 η εταιρεία αξιοποίησε τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και τις συνέργειες ανάμεσα στους Τομείς Δραστηριότητας, εντατικοποίησε τις δράσεις βελτιστοποίησης κόστους και με βασικό μοχλό τον Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου κατόρθωσε να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στην πανδημία και να θέσει στέρεες βάσεις για ισχυρή ανάπτυξη τα αμέσως επόμενα έτη».

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Ευάγγελος Μυτιληναίος σημείωσε πως «το 2020 αποτέλεσε μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από πρωτόγνωρες προκλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο», προσθέτοντας πως «ιδιαίτερα η ελληνική οικονομία που ενώ είχε αρχίσει να ανακάμπτει από μια δεκαετή περίοδο ύφεσης, καλείται να αντιμετωπίσει μια νέα βύθιση της οικονομικής δραστηριότητας».

«Σε αυτό το πλαίσιο τα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώνουμε σήμερα πιστοποιούν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι, με στήριγμα τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της MYTILINEOS και την άοκνη προσπάθεια του ανθρώπων μας, κατορθώσαμε να απορροφήσουμε αποτελεσματικά τους κραδασμούς που προκάλεσε η πανδημία του Covid-19, μείναμε στα επίπεδα του προηγούμενου έτους σε λειτουργική κερδοφορία (το οποίο νωρίς μέσα στο 2020 είχα θέσει ως στόχο), ενώ παράλληλα διατηρηθήκαμε σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης» επισήμανε. Παράλληλα, όπως τόνισ, το 2020 επιταχύνθηκε η διαδικασία μετασχηματισμού της Mytilineos που πλέον, μέσω και των νέων Τομέων Επιχειρηματικής δραστηριότητας, εστιάζει στους στόχους της ενεργειακής μετάβασης και αειφορίας».

Οι προοπτικές για το 2021

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας το ξεκίνημα του 2021 βρίσκει τη Mytilineos σε ισχυρή θέση. Ειδικότερα:

  • Ο Τομέας Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου στοχεύει στη διατήρηση των περιθωρίων κερδοφορίας του, ενώ διεκδικεί ολοένα αυξανόμενα μερίδια αγοράς, αξιοποιώντας την ανταγωνιστικότητα του.
  • Ο Τομέας Μεταλλουργίας επωφελείται από τη σταθερότητα στις τιμές των Α’ υλών, καθώς και την ανάκαμψη των τιμών Αλουμινίου και της Αλουμίνας.
  • Οι Τομείς Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας και Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης, έχοντας προχωρήσει την ωρίμανση νέων έργων κατά το δεύτερο μισό του 2020, επιταχύνουν τις διαδικασίες συμβασιοποίησης και εκτέλεσης τους.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News