Business & Finance Τετάρτη 3/02/2021, 18:56
EUROPOL

Ελληνική σπείρα υπεξαίρεσε 12 εκατ. ευρώ από 50 αμερικανικές τράπεζες

105 συλλήψεις από την Europol

Ελληνική σπείρα υπεξαίρεσε 12 εκατ. ευρώ από 50 αμερικανικές τράπεζες

Πάνω από 12 εκατ. ευρώ κατάφερε να υποκλέψει μία ομάδα, κυρίως Ελλήνων, η οποία εξαρθρώθηκε, κατόπιν επιχείρησης της Europol, με τη συνδρομή της ελληνικής, της αυστριακής και της δανέζικης αστυνομίας.

Οι συλληφθέντες φαίνεται ότι είχαν συγκροτήσει εγκληματικό δίκτυο, το οποίο εμπλεκόταν σε δεκάδες υποθέσεις απάτης και ξεπλύματος «βρόμικου» χρήματος στις ΗΠΑ.

Οι αστυνομικές αρχές, από τον περασμένο Οκτώβριο, κατάφεραν να συλλάβουν συνολικά 105 άτομα, κατόπιν έρευνας σε 88 κατοικίες. Παράλληλα, κατάσχεσαν 87 τραπεζικούς λογαριασμούς, ύψους 1,3 εκατ. ευρώ , καθώς και 14 πολυτελή οχήματα.

Σύμφωνα με τη Europol, θύματα της συγκεκριμένης ομάδας έπεσαν περισσότερες από 50 αμερικανικές τράπεζες, χάνοντας πάνω από 12 εκατ. ευρώ.

Πώς γινόταν η απάτη

Τα μέλη της οργάνωσης, κυρίως ελληνικής καταγωγής, δημιουργούσαν εταιρείες – κέλυφος (shell companies) στις ΗΠΑ και άνοιγαν τραπεζικούς λογαριασμούς σε αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στο όνομα των συγκεκριμένων εταιρειών.

Για να αποκτήσουν την εμπιστοσύνη των τραπεζικών στελεχών, μάλιστα, μετέφεραν στους αμερικανικούς λογαριασμούς μεγάλα χρηματικά ποσά από διάφορες τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη συνέχεια, οι συλληφθέντες ζητούσαν από τις αμερικανικές τράπεζες να εκταμιεύσουν μεγάλα δάνεια προς τις εταιρείες – κέλυφος, τα οποία οι ίδιοι μετέφεραν σε προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ευρώπη.

moneyreview.gr

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News