Business & Finance Τετάρτη 3/02/2021, 16:54
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟΣ «ΕΦΙΑΛΤΗΣ»

Ποιο νόμισμα υποχωρεί για 42 συνεχόμενες ημέρες

Έγινε η πρώτη χώρα που κήρυξε στάση πληρωμών εν μέσω πανδημίας

Ποιο νόμισμα υποχωρεί για 42 συνεχόμενες ημέρες

Για 42η συνεχόμενη ημέρα υποχωρεί το νόμισμα της Ζάμπιας, με τον νομισματικό «εφιάλτη» να μοιάζει χωρίς τέλος για το φτωχό κράτος της αφρικανικής ηπείρου.

Οι αναλυτές μάλιστα, εκτιμούν ότι η κατάρρευση του κουάτσα εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί για αρκετές ημέρες ακόμη, και σίγουρα έως ότου υπάρξει φως στο τούνελ των διαπραγματεύσεων για την αποπληρωμή του εξωτερικού χρέους, ύψους 12 δισ. δολαρίων.

Πώς ξεκίνησαν όλα

Μόλις τον περασμένο Νοέμβριο, η Ζάμπια κατέστει η πρώτη παγκοσμίως χώρα που κήρυξε στάση πληρωμών εν μέσω της πανδημίας, καθώς δεν κατάφερε να αντεπεξέλθει στην υποχρέωση καταβολής 42,5 εκατ. δολαρίων, τα οποία αφορούσαν ευρωομόλογο αξίας 1 δισ. δολαρίου.

Η κυβέρνηση έκτοτε, αποφάσισε να σταματήσει την εξυπηρέτηση όλων των ξένων ομολόγων και να εισέλθει σε διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωσή τους.

Όλη αυτή η κατάσταση, όμως, έχει επιφέρει δραματικές επιπτώσεις στο νόμισμα της χώρας, το οποίο τελεί υπό μπαράζ πωλήσεων εδώ και 42 διαδοχικές ημέρες. Δηλαδή σχεδόν 1,5 μήνα.

Η μάχη της αναδιάρθρωσης

Η κεντρική τράπεζα έχει, κατά καιρούς, προσπαθήσε να εφαρμόσει μια σειρά έκτακτων νομισματικών μέτρων, προκειμένου να ανακόψει την αιμορραγία, χωρίς ωστόσο κάποιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

«Φαίνεται ότι το κουάτσα θα συνεχίσει να υποχωρεί για όσο διάστημα δεν υπάρχουν νέες εισροές δολαρίων ή δεν υπάρξει συμφωνία για το χρέος» εκτιμάι ο Ντέιβιντ Βίλασι, αναλυτής της StoneX Group.

H οικονομία της αφρικανικής χώρας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές χαλκού, καθώς απαρτίζουν το 70% των εσόδων από τις εξαγωγές. Μάλιστα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η κατάσταση για τη Ζάμπια θα ήταν ακόμη χειρότερη, αν η τιμή του μετάλλου δεν είχε εκτιναχθεί στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ ετών.

Αυτή την στιγμή, τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας έχουν διολισθήσει κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, φθάνοντας μόλις στο 1,28 δισ. δολάρια, ενώ η κατάρρευση του νομίσματος έχει οδηγήσει τον πληθωρισμό στο 20%.

Η κυβέρνηση της χώρας, στις 11 Φεβρουαρίου, αναμένεται να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αλλά και τους υπόλοιπους κατόχους ομολόγων, σε μια προσπάθεια αναδιάρθρωσης του χρέους.

H όλη κατάσταση, ωστόσο, περιπλέκεται περαιτέρω από την εσωτερική πολιτική κατάσταση, η οποία χαρακτηρίζεται από έντονη αβεβαιότητα εν όψει και των εκλογών που έχουν προγραμματιστεί το προσεχές καλοκαίρι.

Σήμερα, η τιμή του κουάτσα βρίσκεται στα επίπεδα των 21.455 ανά δολάριο, το χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News