Business & Finance Τετάρτη 3/02/2021, 14:49
BUSINESS & FINANCE

HSBC: Πώς και πότε θα ξοδέψει η Ελλάδα τα κοινοτικά κονδύλια

HSBC: Πώς και πότε θα ξοδέψει η Ελλάδα τα κοινοτικά κονδύλια

Επιδοτήσεις 2,28 δισ. ευρώ πρόκειται να εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία φέτος από το Next Generation EU, ενώ οι συνολικές εισροές κεφαλαίων από τα προγράμματα NGEU και React-EU αναμένεται να φτάσουν στα 5,5 δισ. ευρώ για το 2021.  «Όμως το να ξοδευτούν στην πράξη αυτά τα χρήματα αναμένεται να απαιτήσει περισσότερο καιρό», ξεκαθαρίζουν οι αναλυτές της HSBC σε σημερινή τους έκθεση.

HSBC: Πώς και πότε θα ξοδέψει η Ελλάδα τα κοινοτικά κονδύλια-1

Έπειτα και από τις καθυστερήσεις στις διαδικασίες του NGEU, ο επενδυτικός οίκος εκτιμά ότι η εκταμίευση της προκαταβολής δεν πρόκειται να γίνει πριν από τα μέσα του έτους και άλλωστε, όλα τα χρήματα που θα εκταμιευτούν δεν πρόκειται να δαπανηθούν από τις χώρες άμεσα –ειδικά στο κομμάτι που θα διατεθεί σε επενδύσεις.

Όπως δείχνουν και τα χαμηλά ποσοστά απορρόφησης των κοινοτικών προγραμμάτων, η ολοκλήρωση των μεγάλων επενδυτικών projects απαιτεί χρόνο. Η HSBC επισημαίνει, άλλωστε, ότι έως και τον Ιανουάριο του 2021, μόνο τα μισά από τα κονδύλια που ήταν διαθέσιμα για την επταετή περίοδο 2014-2020 είχαν δαπανηθεί, με την υλοποίηση να είναι ιδιαίτερα αργή στην Ιταλία και την Ισπανία, τις δύο χώρες που περιμένουν τα περισσότερα κεφάλαια υπό το NGEU. (Το σχετικό γράφημα της HSBC δείχνει ότι η Ελλάδα τα πηγαίνει καλύτερα από την Ιταλία και την Ισπανία, αλλά παραμένει κάτω από τον κοινοτικό μέσο όρο).

HSBC: Πώς και πότε θα ξοδέψει η Ελλάδα τα κοινοτικά κονδύλια-2

Ασφαλώς, θα ήταν ευκολότερο για τις κυβερνήσεις να δαπανήσουν τα χρήματα σε επιδοτήσεις και πιστώσεις φόρων, όμως η Κομισιόν θα είναι λιγότερο πρόθυμη να εγκρίνει τέτοια σχέδια, καθώς οι κατευθυντήριες γραμμές του προγράμματος δίνουν προτεραιότητα στις δαπάνες που αυξάνουν τους δυνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας.

Και αυτό γιατί σε διαφορετική περίπτωση, τα κονδύλια αυξάνουν μεν τους ρυθμούς ανάπτυξης, όμως ουσιαστικά αυτή η ανάπτυξη είναι «δανεική» από το μέλλον.

Για να αυξήσουν τους δυνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, τα projects που χρηματοδοτούνται με τα κονδύλια του NGEU θα πρέπει να καλλιεργούν ένα περιβάλλον πιο ευνοϊκό για τις ιδιωτικές επενδύσεις στο μέλλον. Τα φορολογικά κίνητρα βοηθούν, όπως σημειώνει η HSBC, όμως υπάρχουν πολλοί ακόμα παράγοντες που μπορούν να συνεισφέρουν. Και κάποιες χώρες είναι καλύτερα προετοιμασμένες για αυτό, τονίζει ο οίκος, φέρνοντας σαν παράδειγμα την Ελλάδα, όπου η κυβέρνηση έχει κάνει προτεραιότητα τη βελτίωση της θέσης της χώρας στο δείκτη Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας από το 2019.

Πάντως, οι εκτιμήσεις της HSBC μιλούν για ενίσχυση των ρυθμών ανάπτυξη της Ε.Ε. εξαιτίας των κονδυλίων του NGEU κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες φέτος, 0,4 ποσοστιαίες μονάδες το 2022 και 0,5 ποσοστιαίες μονάδες το 2023. Έως το 2025, όταν οι περισσότερες από τις επιδοτήσεις θα έχουν ήδη επενδυθεί, η ανάπτυξη θα έχει αυξηθεί συνολικά κατά 1,3 ποσοστιαίες μονάδες.

Κ. Σαμ. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News