Business & Finance Τετάρτη 3/02/2021, 13:34
BUSINESS & FINANCE

Πρόσω ολοταχώς για νέα αύξηση επιτοκίων η Τουρκία

Στο 15% ο πληθωρισμός

Πρόσω ολοταχώς για νέα αύξηση επιτοκίων η Τουρκία

Μπορεί ο νέος διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, Νασί Αγκμπάλ, να έχει αυξήσει κατά 675 μονάδες βάσης το βασικό επιτόκιο, όμως η κίνηση αυτή φαίνεται ότι δεν είναι αρκετή, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο καλπάζων πληθωρισμός.

Ο δείκτης τιμών στη γειτονική χώρα, αυξήθηκε για τέταρτο διαδοχικό μήνα, καθώς τον Ιανουάριο διαμορφώθηκε στο 15%, ασκώντας νέες πιέσεις στη λίρα, η οποία σήμερα βρίσκεται στις 7,1 ανά δολάριο και στις 8,6 ανά ευρώ.

Από τον Νοέμβριο έως σήμερα, η κεντρική τράπεζα, υιοθετώντας μια πιο ορθολογική νομισματική πολιτική, έχει αυξήσει το βασικό επιτόκιο από το 10,25% στο 17%. Δηλαδή άνοδος 675 μονάδων βάσεων.

Όμως, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να βρίσκεται σε διψήφια επίπεδα, γεγονός το οποίο καθιστά αναγκαία μια νέα παρέμβαση του Aγκμπάλ στην επιτοκιακή πολιτική, παρότι κάτι τέτοιο δεν είναι αρεστό στον πρόεδρο Ερνετογάν.

Η δέσμευση της κεντρικής τράπεζας για διατήρηση των υψηλών επιτοκίων για όσο διάστημα χρειαστεί, προς ώρας απορροφά ένα μεγάλο μέρος των καθοδικών πιέσεων στο τουρκικό νόμισμα, το οποίο δεν παρουσιάζει τις ακραίες ρευστοποιήσεις του γ’ τριμήνου του 2020.

Σύμφωνα με τις νομισματικές αρχές, ο υψηλός πληθωρισμός οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων, όπως η εγχώρια ζήτηση, η ισοτιμία της λίρας, η αύξηση στις τιμές των εμπορευμάτων, οι αναταράξεις στη διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα κ.α.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Αγκμπάλ δεσμεύτηκε ότι η σφιχτή νομισματική πολιτική θα παραμείνει σε ισχύ έως ότου επιτευχθεί ο στόχος για μείωση του πληθωρισμού, σε μια προσπάθεια να αποφύγει τα λάθη του προκατόχου του, ο οποίος προχώρησε σε πρόωρη μείωση των επιτοκίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας είναι προγραμματισμένη για τις 18 Φεβρουαρίου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News