Business & Finance Τετάρτη 3/02/2021, 12:29
BUSINESS & FINANCE

Αρνητική «πρωτιά» για την Ελλάδα στον αποπληθωρισμό

Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat

Αρνητική «πρωτιά» για την Ελλάδα στον αποπληθωρισμό

Σε θετικό έδαφος επανήλθε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, ο οποίος τον Ιανουάριο του 2021 διαμορφώθηκε στο 0,9% έναντι -0,3% τον Δεκέμβριο του 2020. Παρ’ όλα αυτά, η επίδοση της Ελλάδας παρέμεινε αρνητική, αν και ελαφρώς βελτιωμένη. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ειδικότερα, η ανάκαμψη του δείκτη τιμών οφείλεται στον κλάδο των τροφίμων – αλκόολ – καπνού, ο οποίος σκαρφάλωσε στο 1,5%. Ακολούθησαν ο κλάδος των υπηρεσιών (1,4%) και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (1,4%).

Όσον αφορά τον κλάδο της ενέργειας, ο δείκτης τιμών παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος, παρότι υπήρξε βελτίωση σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2020 (από -6,9% σε -4,1%).

Αρνητική «πρωτιά» για την Ελλάδα στον αποπληθωρισμό-1

Αξίζει να σημειωθεί ότι εφόσον εξαιρεθεί ο κλάδος της ενέργειας, ο ετήσιος πληθωρισμός στις χώρες της Ευρωζώνης ανήλθε στο 1,5% από -0,2% τον προηγούμενο μήνα.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο ετήσιος δείκτης τιμών υποχώρησε στο -2,3% τον Ιανουάριο έναντι 2,4% τον Δεκέμβριο. Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση ανάμεσα στις χώρες – μέλη του ευρώ.

Σε αρνητικό έδαφος παρέμειναν και οι επιδόσεις των Ιρλανδίας (-0,1%), Κύπρου (-0,6%) και Λετονίας (-0,5%). Αντίθετα, άνω του 1% κινήθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός σε Γερμανία (1,6%), Λουξεμβούργο (1%) και Ολλανδία (1,7%).

Αρνητική «πρωτιά» για την Ελλάδα στον αποπληθωρισμό-2

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News