Business & Finance Τετάρτη 3/02/2021, 11:37
ΚΕΝΤΡΙΚΗ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ

Επιχειρήσεις: Οι βασικές προτεραιότητες για τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων

«Κλειδί» η καινοτομία για την διασφάλιση της επιχειρηματικής ευημερίας, σύμφωνα με έρευνα της IDC για λογαριασμό της Oracle

Επιχειρήσεις: Οι βασικές προτεραιότητες για τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων

H καλύτερη κάλυψη των αναγκών των πελατών και η προστασία των υφιστάμενων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (ασφάλεια στον κυβερνοχώρο) αναδεικνύονται ως οι βασικές επιχειρηματικές προτεραιότητες για την εποχή μετά την πανδημία στην Ελλάδα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της IDC που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Oracle.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, στην οποία συμμετείχαν ερωτώμενοι από οκτώ χώρες (Πολωνία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Σλοβακία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Ελλάδα, Κροατία και Σερβία) εκπροσωπώντας τον δημόσιο τομέα και εμπορικούς κλάδους, η περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης αντιμετωπίζει προκλήσεις που ενδέχεται να κρύβουν μια απειλή για την ανταγωνιστικότητα της περιοχής. Η επιτάχυνση του μετασχηματισμού και η γρήγορη υιοθέτηση ψηφιακών λύσεων, ειδικά αυτών που βασίζονται στα υπολογιστικά συστήματα cloud, από τις εταιρείες στη συγκεκριμένη περιοχή, αποτελούν κρίσιμους παράγοντες για την επιβίωσή και την περαιτέρω ανάπτυξή τους.

Επιχειρηματικές προτεραιότητες

Στην εποχή μετά την πανδημία, οι οργανισμοί πρέπει να προσδιορίσουν εκ νέου τις προτεραιότητές τους. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα είναι οι επενδύσεις στο IT. Υποκείμενες σε αυξανόμενους ελέγχους, στις μέρες μας, πρέπει να παρέχουν πολύτιμη υποστήριξη για τους στρατηγικούς και επιχειρηματικούς στόχους του οργανισμού.
Βάσει της έρευνας, οι πιο σημαντικές επιχειρηματικές προτεραιότητες για τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων στην περιοχή της ΚΑΕ είναι οι εξής:

⦁ Βελτίωση της απόδοσης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (72%)
⦁ Μείωση κόστους (71%)
⦁ Καλύτερη κάλυψη των αναγκών των πελατών (71%)
⦁ Προστασία της επιχείρησης (ασφάλεια στον κυβερνοχώρο – 69%)
⦁ Ενίσχυση των εργαζόμενων (62%)   

Κατά χώρα, οι βασικές επιχειρηματικές προτεραιότητες σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στην έρευνα στην περιοχή της ΚΑΕ είναι οι εξής:

Επιχειρήσεις: Οι βασικές προτεραιότητες για τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων-1

Όπως σημείωσε ο Razvan Savu, Senior Consultant για την IDC στην ΚΑΕ οι πρώτες τρεις επιχειρηματικές προτεραιότητες έχουν περίπου ίδια σημασία για τους ερωτώμενους, κάτι που δείχνει πόσο κρίσιμη για τους οργανισμούς στην περιοχή είναι η διαδικασία λήψης αποφάσεων. «Η επιλογή που έχουν οι οργανισμοί συχνά ποικίλει μεταξύ των βραχυπρόθεσμων στόχων, προστασία της επιχείρησης, σε σχέση με τις επενδύσεις που υποστηρίζουν τη μακροπρόθεσμη ευημερία του οργανισμού. Το ερώτημα είναι: πώς μπορεί να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο; Η τεχνολογία της πληροφορικής (IT), και ειδικότερα το cloud, η διαχείριση δεδομένων και οι λύσεις ανάλυσης δεδομένων, θα έχουν ολοένα σημαντικότερο ρόλο στο να βοηθήσουν τους οργανισμούς να ισορροπήσουν αυτές τις αμοιβαία αποκλειόμενες επιλογές και να πετύχουν τους στόχους τους» πρόσθεσε ο ίδιος.

Γρήγορος τρόπος μετάβασης στο cloud

Η επιτάχυνση της υιοθέτησης λύσεων υπολογιστικών συστημάτων cloud από εταιρείες και οργανισμούς στην περιοχή της ΚΑΕ, δεν είναι σύμπτωση, αλλά – όπως προκύπτει – σχετίζεται με την πανδημία. Για πολλούς οργανισμούς, οι υπηρεσίες cloud αποδείχτηκαν ως η καλύτερη λύση κατά την επιβολή μέτρων περιορισμού κυκλοφορίας την περασμένη άνοιξη αλλά και μετά από αυτήν.

Διαφορετικοί κλάδοι, διαφορετικές προτεραιότητες

Καθώς πολλές επιχειρήσεις παλεύουν με τις επιπτώσεις της πανδημίας, οι διευθυντές επιχειρήσεων δέχονται αυξανόμενες πιέσεις να αποδείξουν ότι οι επενδύσεις που σχεδιάζουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό θα φέρουν πραγματική αξία για τον οργανισμό. Ερωτηθέντες για τις απαιτήσεις τους στο πεδίο του υφιστάμενου ή μελλοντικού ψηφιακού μετασχηματισμού, οι συμμετέχοντες στην έρευνα υπέδειξαν τις πιο σημαντικές πρωτοβουλίες για τον τομέα τους:  

Επιχειρήσεις: Οι βασικές προτεραιότητες για τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων-2

Τα εμπόδια στην ανάλυση δεδομένων

Στην έρευνα, σχεδόν τα τρία τέταρτα (72%) των ερωτηθέντων στην ΚΑΕ επιλέγουν λύσεις διαχείρισης δεδομένων ως τον πιο κρίσιμο παράγοντα για την επίτευξη των στόχων του οργανισμού. Αυτό οφείλεται στο ότι τα υψηλής ποιότητας δεδομένα, με επαγγελματικού επιπέδου διαχείριση και ανάλυση με χρήση εργαλείων που αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη (AI) και τη μηχανική εκμάθηση (ML), μπορούν να βοηθήσουν τις εταιρείες να παίρνουν πιο γρήγορες και πιο ακριβείς επιχειρηματικές αποφάσεις. Ως αποτέλεσμα, οι επιχειρήσεις είναι καλύτερα οργανωμένες και περισσότερο ευθυγραμμισμένες με τις απαιτήσεις της αγοράς.

Πάντως, πολλοί οργανισμοί την περιοχή της ΚΑΕ εξακολουθούν να δυσκολεύονται να αξιοποιήσουν την ισχύ των δεδομένων που συλλέγουν και δυσκολεύονται από τη μεγάλη ποσότητα δεδομένων που πρέπει να διαχειριστούν. Στην Ελλάδα ως κυριότερο εμπόδιο αναφέρεται το ότι τα δεδομένα βρίσκονται διασκορπισμένα σε διαφορετικές επιχειρηματικές μονάδες ή τμήματα.

Επιχειρήσεις: Οι βασικές προτεραιότητες για τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων-3

Τα βήματα για πιο ασφαλές μέλλον

Σύμφωνα με την έρευνα, ανάμεσα στους στόχους και τις προτεραιότητες των οργανισμών στην περιοχή της ΚΑΕ και στον ρόλο που παίζει το IT στην υποστήριξη αυτών των στόχων, υπάρχει μια σημαντική παραφωνία. Υποδομές παλαιού τύπου, δεδομένα διασκορπισμένα σε απομονωμένα τμήματα, αναποτελεσματικές ή χειροκίνητες διαδικασίες, είναι οι λόγοι που μπορούν να εμποδίσουν την καινοτομία. Για να προετοιμαστούν για το μέλλον, οι οργανισμοί πρέπει να ξεπεράσουν αυτές τις προκλήσεις. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Η IDC συνιστά στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων της διοίκησης να μελετήσουν τα παρακάτω βήματα:

⦁ Οραματισμός του ρόλου της εταιρείας στην οικονομία των πλατφορμών.
⦁ Αναβάθμιση της μείωσης του τεχνικού χρέους πιο κοντά στην κορυφή της ατζέντας.
⦁ Προσπάθεια επίτευξης ενός πυρήνα ευφυΐας.
⦁ Απλοποίηση του εκσυγχρονισμού των διαδικασιών ώστε να μην αυξηθεί η πολυπλοκότητα.
⦁ Υλοποίηση υποδομών που καλύπτουν τις απαιτήσεις της δυναμικής της επιχείρησης.
⦁ Έμφαση στη σημασία της εμπιστοσύνης.
⦁ Ενσωμάτωση εργαλείων ανάλυσης στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News