ΤΙΤΛΟΠΟΙΗΣΗ VEGA

Την αυλαία του «Ηρακλή I» ρίχνει η τράπεζα Πειραιώς

Τι προβλέπει το πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης

Την αυλαία του «Ηρακλή I» ρίχνει η τράπεζα Πειραιώς

Το νήμα του «Ηρακλή» κόβει σε λίγες μέρες η τράπεζα Πειραιώς, με το αίτημα ένταξης της τιτλοποίησης του χαρτοφυλακίου Vega ύψους 5 δισ. ευρώ. 

Το αίτημα θα αφορά στη χορήγηση κρατικής εγγύησης ύψους 1,4 – 1,5 δισ. ευρώ και θα υποβληθεί λίγες μέρες λίγο πριν τη λήξη του μηχανισμού στις 10 Απριλίου, ολοκληρώνοντας το πρώτο γύρο τιτλοποιήσεων. Η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει την επέκταση του μηχανισμού για άλλους 18 μήνες, προκειμένου να ενταχθούν νέες τιτλοποιήσεις και το σχετικό αίτημα στην DG Comp αναμένεται να υποβληθεί τις προσεχείς εβδομάδες.

Η τιτλοποίηση Vega είναι η δεύτερη τιτλοποίηση που εντάσσει η τράπεζα Πειραιώς στον «Ηρακλή» στο πλαίσιο του οποίου οι τράπεζες έχουν «ξεφορτωθεί» μέχρι σήμερα 31,5 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων. Έχει προηγηθεί η τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Phoenix αξίας 1,9 δισ. ευρώ για το οποίο η τράπεζα αιτήθηκε κρατική εγγύησης ύφους 1 δισ. ευρώ.

Η διοίκηση της Πειραιώς έχει ήδη ανακοινώσει μια τρίτη τιτλοποίηση αξίας  6-7 δισ. ευρώ, οι λεπτομέρειες της οποίας αναμένεται να ανακοινωθούν με τα αποτελέσματα του έτους, σε συνδυασμό με ένα σχέδιο δημιουργίας εσωτερικού κεφαλαίου συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ. Στόχος να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την απο-κρατικοποίηση της Τράπεζας με την προσέλκυση ιδιωτικών, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 800 έως 1,1 δισ. ευρώ, που προγραμματίζεται για πριν το καλοκαίρι. Χρονικό ορόσημο θεωρείται ο Ιούνιος οπότε και θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του stress test που θα πραγματοποιήσει η ΕΚΤ. Το επιχειρηματικό σχέδιο που θα εξειδικευθεί από τη διοίκηση με τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου   αναμένεται ότι θα προβλέπει περαιτέρω τιτλοποιήσεις και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, προκειμένου να εξασφαλίσει την προσέλκυση επενδυτών επιτυχία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Το πρόγραμμα δημιουργίας κεφαλαίου περιλαμβάνει: 

• Την ολοκλήρωση της συναλλαγής για την πρώτη συνθετική τιτλοποίηση (synthetic securitization) που υλοποιεί ελληνική τράπεζα, ενέργεια από την οποία θα αποκομίσει κεφαλαιακό όφελος 300 εκατ. ευρώ Το project με την επωνυμία Hermes αφορά την τιτλοποίηση ενήμερων δανείων συνολικής αξίας 2 δισ. ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες η Τράπεζα έχει δεχθεί προσφορές από 7 επενδυτικά σχήματα, οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης. Σε αντίθεση με την παραδοσιακή τιτλοποίηση η συνθετικού τύπου, πραγματοποιείται μέσω της μεταφοράς του κινδύνου, βάσει σύμβασης πιστωτικής προστασίας μεταξύ του εντολέα και του επενδυτή, επιτρέποντας στην τράπεζα να διατηρήσει την ιδιοκτησία του χαρτοφυλακίου, αλλά να μειώσει τα στοιχεία σταθμισμένου ενεργητικού (Risk Weight Assets). Το μοντέλο έχει ακολουθήσει η ισπανική τράπεζα Santander, η οποία έχει προχωρήσει σε τρεις παρόμοιες συναλλαγές τα δύο τελευταία χρόνια, απελευθερώνοντας κεφάλαια για τη στήριξη της οικονομίας. Τέτοιου τύπου συναλλαγές υποστηρίζονται από θεσμικούς φορείς όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων. 

• Την ολοκλήρωση της τιτλοποίησης Vega συνολικής αξίας 5 δισ. ευρώ, που θα προστεθεί στην συναλλαγή Phoenix αξίας 2 δισ. ευρώ. 

• Την πώληση του δικτύου των POS σε ανεξάρτητη εταιρεία, κίνηση που θα αποφέρει όφελος 300 εκατ. ευρώ. Παρόμοια συναλλαγή πραγματοποίησε εντός του 2020 η ιταλική Intesa με την επίσης ιταλική Nexi, που δραστηριοποιείται στα συστήματα πληρωμών και σύμφωνα με πληροφορίες η Τράπεζα έχει λάβει ήδη προσφορές.

• Την ανταλλαγή κρατικών τίτλων. Η τράπεζα ολοκλήρωσε σχετική συναλλαγή τον Ιανουάριο, αποκομίζοντας όφελος 220 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα αναγνώρισης χρηματοοικονομικών κερδών που έχει ανακοινώσει η Τράπεζα προβλέπει συνολικά κέρδη 400 εκατ. ευρώ εντός του 2021.

• Την ανάθεση της διαχείρισης συμμετοχών έως 400 εκατ. ευρώ που έχει η Τράπεζα σε εταιρείες που ενοποιεί στον ισολογισμό της, κίνηση που θα αποφέρει όφελος 100 εκατ. ευρώ. 

• Τέλος η μη πληρωμή του κουπονιού των Cocos για τα έτη 2020-21 συνεπάγεται για την Τράπεζα μεταφράζεται για την Τράπεζα σε εξοικονόμηση 300 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News