Business & Finance Τετάρτη 3/02/2021, 07:00
ΣΤΗΡΙΞΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Με συνταγή «Επιστρεπτέας» και η επιδότηση παγίων δαπανών

Με συνταγή «Επιστρεπτέας» και η επιδότηση παγίων δαπανών

Συνταγή «επιστρεπτέας» και στο πρόγραμμα επιδότησης των παγίων δαπανών των επιχειρήσεων σχεδιάζει να εφαρμόσει το υπουργείο Οικονομικών. Οι επιχειρήσεις θα κληθούν να γνωστοποιήσουν μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας τις επαγγελματικές δαπάνες –για την ακρίβεια τις λειτουργικές δαπάνες- που πραγματοποίησαν στο χρονικό διάστημα Μαρτίου 2020 – Δεκεμβρίου 2020. Μετά την συλλογή των στοιχείων, το οικονομικό επιτελείο θα ξεχωρίσει τις επιχειρήσεις οι οποίες πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια (κριτήριο πρώτο το να έχουν μείωση εσόδων τουλάχιστο 30% μέσα στην πανδημία και κριτήριο δεύτερο η μείωση αυτή να έχει προκαλέσει ζημίες) και θα υπολογίσει το ύψος των δαπανών που δεν έχουν καλυφθεί από άλλα μέτρα στήριξης.

Το τελικό ποσοστό επιδότησης επί αυτών των δαπανών, θα διαμορφωθεί αφού ολοκληρωθούν οι υπολογισμοί καθώς οι χρηματοδοτήσεις θα πρέπει να προσαρμοστούν στα δημοσιονομικά περιθώρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διαθέσιμος προϋπολογισμός του μέτρου φτάνει στα 350-400 εκατ. ευρώ και το τελικό ποσοστό επιδότησης θα εξαρτηθεί από το πόσες είναι τελικώς οι «ακάλυπτες» από άλλα μέτρα στήριξης δαπάνες.

Με δεδομένο ότι θα ακολουθηθεί η συνταγή επιστρεπτέας, οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες είναι πιθανό να χρειαστεί να κάνουν δύο ενέργειες μέχρι να καταβληθεί η αποζημίωση. Στην πρώτη φάση θα πρέπει να συμπληρωθούν οι δαπάνες στην σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα –και μάλιστα ανά κατηγορία με την ίδια «λογική» που συμπληρώνονται και στο έντυπο Ε3- ενώ στην δεύτερη φάση (και αφού θα έχουν τρέξει οι διασταυρώσεις για να προκύψει και η μείωση τζίρου) οι επαγγελματίες θα καλούνται να κάνουν την τελική αίτηση με την αποδοχή της αποζημίωσης που τους αναλογεί.

Σε μια προσπάθεια να μοιραστεί το δημοσιονομικό βάρος ανάμεσα στο σκέλος των δημοσίων εσόδων και των δημοσίων δαπανών, εξετάζεται το ενδεχόμενο η αποζημίωση να καταβάλλεται όχι μόνο με απευθείας πίστωση των χρημάτων στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων αλλά και μέσω επιστροφών φόρων. Έτσι, αν το ποσό της επιδότησης προκύπτει στα 5000 ευρώ, θα μπορούν να πιστώνονται τα 2500 ευρώ και τα υπόλοιπα να συμψηφίζονται με μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις, ακόμη και με τον ΦΠΑ.

Οι λεπτομέρειες για τον υπολογισμό των αποζημιώσεων, θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση η οποία θα εκδοθεί μετά την ψήφιση της σχετικής νομοθετικής διάταξης (αναμένεται προς το τέλος της εβδομάδας). Όσον αφορά στον καθορισμό του τελικού ποσοστού επιδότησης επί των λειτουργικών δαπανών, αυτό αναμένεται να «κλειδώσει» με δεύτερη υπουργική απόφαση η οποία θα εκδοθεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων, ακριβώς προκειμένου να μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια το τελικό δημοσιονομικό κόστος. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News